Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Νέος "χρησμός" Βαρουφάκη στο twitter

Νέος "χρησμός" Βαρουφάκη στο twitter

Πρώτη καταχώρηση: 31/05/2015 - 13:19
Τελευταία δημοσίευση: 13:47Οικονομία
Νέος χρησμός Βαρουφάκη στο twitter
Πινγκ πονγκ μηνυμάτων προκάλεσε η απάντηση του Γ. Βαρουφάκη στο twitter για τις φήμες περί παραίτησής του.
Στο αρχικό  tweet o Γ. Βαρουφάκης απαντά στις φήμες που κυκλοφορούν περί παραίτησης του, σημειώνοντας:
«Οι φήμες για επικείμενη παραίτησή μου είναι (για πολλοστή φορά) κατάφωρα πρόωρες...»
Για να απαντήσει μετά από λίγο πάλι με νέο tweet σε σειρά από σχόλια που ακολούθησαν και συγκριμένα σε χρήστη του twitter που ρωτούσε μήπως η λέξη-κλειδί είναι το «πρόωρες».
Στο δεύτερο tweet o Γ. Βαρουφάκης απαντά:
 «''Μακροπρόθεσμα, όλοι είμαστε νεκροί''», Τ. Μ. Κέινς. (Στο μεταξύ, μεσοπρόθεσμα όσοι νοσταλγούν τις μέρες της τρόικας έχουν κόλλημα μαζί μου ως υπουργός Οικονομικών)».
Η παραπάνω φράση ανήκει στον οικονομολόγο, Τζον Μέιναρντ Κέινς, οπαδός του οποίου είναι και ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως και ο Πολ Κρούγκμαν μαζί με άλλους θιασώτες της νεοκεϊνσιανής σχολής σκέψης στα οικονομικά, η οποία διευρύνεται σημαντικά μετά την κατάρρευση που προκάλεσε το κραχ  του 2007-8 στις οικονομίες και στις νεοφιλελεύθερες δοξασίες που κυριαρχούσαν τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο Κέινς με το βιβλίο "Η γενική θεωρία της απασχόλησης του τόκου και του χρήματος" επηρέασε ίσως όσο κανένας άλλος την οικονομική πολιτική της μεταπολεμικής Ευρώπης γύρω από τις θεωρίες των "κρατικών παρεμβάσεων" για την τόνωση των χειμαζόμενων οιονομικών.
Έγραφε ο Κέινς: «Αυτό το μακροπρόθεσμα είναι ένας παραπλανητικός οδηγός για τις τρέχουσες υποθέσεις. Μακροπρόθεσμα, είμαστε όλοι νεκροί. Η δουλειά των οικονομολόγων γίνεται πολύ εύκολη και δεν έχει χρησιμότητα, αν σε θυελλώδεις εποχές μπορούν μόνο να μας πουν ότι όταν η καταιγίδα γίνει μακρινό παρελθόν, ο ωκεανός θα είναι ήρεμος και πάλι».
O Γ. Βαρουφάκης πάντως δήλωνε σε άρθρο του το Φεβρουάριο στο Guardian με τίτλο «Πώς έγινα "ασταθής" Μαρξιστής», πως και ο ίδιος (σαν τον Κέινς) μιλά για το «πώς θα σωθεί ο καπιταλισμός από τον εαυτό του», σε εμφανίσεις του σε μια σειρά media σχολιάζοντας την κρίση που ξέσπασε το 2008 η οποία συνεχίζει να βαραίνει ακόμα στο σύστημα.
Δείτε επίσης
Το tweet του Βαρουφάκη για τις φήμες περί παραίτησης
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Βαρουφάκη για την Παναρίτη
Έτσι θα προσφέρει σοκολατένια ευρώ ο Σόιμπλε στον Βαρουφάκη - ΒΙΝΤΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου