Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Είδη σκαθαριών που προσβάλλουν τα χαλιά (Coleoptero Οικογένεια Dermestidae)


Είδη σκαθαριών που προσβάλλουν τα χαλιά (Coleoptero Οικογένεια Dermestidae)



Είδη σκαθαριών που προσβάλλουν τα χαλιά (Coleoptero Οικογένεια Dermestidae)
Τα σκαθάρια των χαλιών έντομα που ανήκουν στα Κολεόπτερα (Coleoptero) της οικογένειας Dermestidae, που συνήθως αναφέρονται ως τα σκαθάρια του δέρματος και με το παρατσούκλι «Wooly αρκούδες». Αυτό το είδος εμφανίζεται σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα αλλά σε γενικές γραμμές το χρώμα τους είναι από μαύρο ως καφέ αλλά μπορεί να είναι και άσπρο ή κίτρινο. Πολλά από τα 48 είδη (τα οποία ανήκουν σε 12 γένη) αυτής της οικογένειας υπάρχουν στην κεντρική Ευρώπη και παρασιτούν στα σπίτια.
Τα ενήλικα είναι αβλαβή και τρέφονται με γύρη και νέκταρ. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να εισέλθουν στην οικία σας προς το τέλος του καλοκαιριού και να γεννήσουν 40 -100 αυγά κάθε φορά σε υλικά από φυσικές ίνες όπως είναι τα χαλιά εντός της οικίας σας.
Τα αυγά εκκολάπτονται σε προνύμφες εντός 2 έως 3 εβδομάδων με ζεστό καιρό και είναι αυτές που προκαλούν τόση ζημία, επειδή τρέφονται εξ ολοκλήρου με ίνες από υλικά ζωικής φυτικής προέλευσης.
Οι προνύμφες είναι αυτές που προκαλούν ζημιές στα μάλλινα αντικειμένων, χαλιά και υφασμάτινες επενδύσεις επίπλων μουσειακών δειγμάτων η δερμάτινα, μετάξι, βελούδο, τσόχες  Μπορούν όμως να προσβάλουν και άλλα υλικά όπως βαμβακερά , συνθετικά υφάσματα όταν έχουν εμποτιστεί με ιδρώτα, λάδια, μπύρα , γάλα η χυμούς φρούτων, τρίχες ζώων, τα φτερά από νεκρά έντομα.

Ορισμένα προσβάλουν και ξηρούς καρπούς, δημητριακά και φυσικές ίνες. Ο βιολογικός τους κύκλος διαρκεί από 9 –24 μήνες Έχουν σχήμα ωοειδές και μήκος 1.5 ως 12 mm. Πολύ συχνά είναι επικαλυμμένα με τρίχωμα ή χρωματιστά φτερά.
Μετά την εκκόλαψη, οι προνύμφες αρχίζουν την καταστροφική διατροφή τους, αποφεύγοντας αρκετές φορές το φως και την απολέπιση τους καθώς αναπτύσσονται. Εξήντα ημέρες έως ένα χρόνο ή περισσότερο μπορεί να περάσει στο στάδιο των προνυμφών σίτισης, ανάλογα με τα τρόφιμα και τη θερμοκρασία. Κάποιοι κύκλοι της ζωής είναι δύο έως τρία έτη, ανάλογα με το είδος του σκαθαριού χαλί. Όταν τα δωμάτια είναι ζεστά σε εσωτερικούς χώρους, ο κύκλος ζωής είναι μικρότερη από ό, τι σε μη θερμαινόμενο τμήμα του σπιτιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Την άνοιξη, το στάδιο της νύμφης ακολουθείται από νέα ενήλικες.
Οι καμπιοειδείς προνύμφες είναι πολύ τριχωτές. Αυτό το αγκαθωτό τους χαρακτηριστικό, μπορεί να προκαλέσει μεγάλους ερεθισμούς στο δέρμα όταν έρθει σε επαφή με αυτό ή όταν κάποιος το καταπιεί.

Η Αύξηση των κρουσμάτων αρχίζει να μεγαλώνει και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση τους, συνδέοντας την Εναρμόνιση των Δαπανών με την Ποιότητα των Παρερχομένων Υπηρεσιών της επιτρεπόμενης αποκατάστασης του προβλήματος.
Η εύρεση αποδεικτικών στοιχείων
Αυτοί οι «Περιστασιακοι Εισβολέις» υπάρχουν σε δύο ομάδες, τα Μαύρα Σκαθάρια και τα Σκαθάρια των επίπλων. Οι προνύμφες των Carpet Beetle είναι αρκετά διακριτικές, με αρκετά τριχωτές μαύρες η λευκες ρίγες. Μπορεί να υπάρχει ουρά με τρίχες , ορατή στο πίσω μέρος του εντόμου. Τις βλέπουμε συνήθως ζωντανές ή μερικές φορές όταν ρίχνουν το δέρματα τους. Είναι αυτό το στάδιο του εντόμου που καταπίνει πραγματικά το την ίνα το οποίο είναι πηγή τροφής τους. Θα μασάνε ακανόνιστες τρύπες όπως σε χαλιά, υφάσματα χωρίς να τρώει τα νήματα βάση.
Τα αυγά είναι μικρά και δύσκολο να εντοπιστούν και τα κουκούλια (νύμφες) σπάνια παρατηρούνται δεδομένου ότι τείνουν να εναρμονιστούν στις ίνες των χαλιών.
Οι προνύμφες ή σκαθάρια εντοπίζονται να σέρνονται και να περιπλανιόνται κατά μήκος περίπου μιας επιφάνειας σε περιοχές μακριά από όπου τρέφονται.
Μια κοινή πηγή τροφής για τα σκαθάρια χαλί είναι τρίχα κατοικίδιων ζώων. Σε περιοχές γύρω ή πίσω από έπιπλα, συσσώρευση των μαλλιών μπορεί να παρέχει άφθονη τροφή για αυτό το παράσιτο.

Επίσης, οι Carpet Beetle μπορεί να έχουν και άριστη τροφή από τη γούνα σε πτώματα ζώων όπως από ποντικούς, αρουραίους ή σκίουρους που μπορεί να έχουν πεθάνει μέσα από ένα τοίχωμα, κάτω από ένα δάπεδο ή στην οροφή ή σε μια σοφίτα.
Τα σκαθάρια μπορούν να πετάξουν και συχνά βρίσκονται κοντά σε παράθυρα, επειδή έλκονται από το φως.
Η ενασχόληση με το πρόβλημα
Απαιτούνται βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρακολουθήσεις ανάλογα με την έκταση της προσβολής προκειμένου να αποφευχθεί η συνεχής μόλυνση από αυτό το παράσιτο.
Η συνεργασία του Επαγγελματία καθαριστή ταπήτων με τον ανάλογο εναρμονισμένο μηχανολογικό εξοπλισμό για Επαγγελματική απορρύπανση, αναζωογόνηση και εξυγίανση των χαλιών, με τον Αδειούχο Επαγγελματικά Επιστήμονα Απεντωμοσης για την εφαρμογή της εντομοκτόνου ‘‘θεραπείας’’ .
Αυτή η Επαγγελματική συνεργασία μπορεί να είναι αποτελεσματική,
 ώστε να αποτραπούν οι συνεχόμενες επανεφαρμογές εντομοκτόνου. Η παρακολούθηση της θεραπείας και μετά από 30 ημέρες που βασίζονται στην παρατήρηση της κατάστασης.
Προσοχή! Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε χημικό μέσο ελέγξετε προσεκτικά τυχόν επίδραση στο χρώμα κλπ
Εάν ένας σημαντικός αριθμός των ενδυμάτων έχουν πληγεί, να πρέπει μαζικά να καθαριστούν από το καθαριστήριο. Η τακτική απομάκρυνση σκόνης, χνουδιών, τριχών ζώων συντροφιάς, αλλά και ένας πλήρης εξονυχιστικός καθαρισμός σε όλα τα σημεία, με ένα πλήρες σύστηνα καθαρισμού για τη μειώσουμε πιθανές πηγές τροφής για τις προνύμφες.
Στη συνέχεια η εφαρμογή προσεκτικού και εξονυχιστικού καθαρισμού, χωρίς ανακύκλωση των απορριφθέντων, μπορεί να ελαχιστοποιήσει αυτό το πρόβλημα.
Ευάλωτα ενδύματα από μαλλί, κασμίρ, μετάξι ή δέρμα μπορούν να αποθηκεύονται σε αεροστεγή πλαστική θήκη για την προστασία τους από τα σκαθάρια. Αποτελεσματική είναι και αποθήκευση της γούνας σε κρύο σημεία. Αφαιρέστε η καταστρέψτε εγκαταλειμμένες φωλιές πουλιών και εντόμων σε σοφίτες, κάτω από μαρκίζες, κλπ.
Τα μηνύματα σας με e-mail, δεν μπορούμε να τα παραβλάψουμε. Αν δεν λάβετε απάντηση σε παρακαλούμε  ενημερώστε μας με την εκ νέου υποβολή την επιστολή σας. Παίρνουμε τεράστια ανεπιθύμητα e-mail και ίσως σε αυτά που αναιρούντε να είναι και το ερώτημά σας από λάθος.
Μας ρωτάτε συχνά γιατί σας παρέχουμε δωρεάν πληροφορίες και απαντάμε σε ερωτήσεις. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, για σας χάριν σε σας, όπως αναφέρουμε πάντα, πάνω από 20 χρόνια.
“Green Decontamination:” Εξοπλισμός Bio-Εφαρμογών Επαγγελματικής Απορρύπανσης και Εξυγίανσης’’.pdf
Ενημερωτικό Υλικό για Επιμορφωτικά Σεμινάρια-Απεντομώσεων – Μυοκτονιών-Απολυμάνσεων. / 2012 .pdf
Πληροφορίες μπορείτε να ζητάτε στο info@klintec.gr η να καλείτε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887
Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor
Πηγή: Hygienichome.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου