Σάββατο 23 Μαΐου 2015

OXI ΠANIKOΣ ΓIA TIΣ NOΣOYΣ ΠOY METAΔIΔONTAI AΠO TA ZΩA

OXI ΠANIKOΣ ΓIA TIΣ NOΣOYΣ ΠOY METAΔIΔONTAI AΠO TA ZΩA

Τί πρέπει να προσέχουμε στην κατανάλωση κρέατος
Ηδιατροφική αλυσίδα έχει διαταραχθεί. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότερες ασθένειες, που ξεκινούν από τα ζώα και καταλήγουν στον άνθρωπο, γίνονται γνωστές, προκαλώντας συχνά πανικό. Η κατανάλωση κρέατος είναι όλο και μικρότερη, καθώς έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας. Και όλα αυτά όπως εξηγεί ο κτηνίατρος κ. Ζαχαρίας Σωμαράς επειδή δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ασθένειες όπως εκείνες των "τρελών αγελάδων" δεν πρέπει να μας προκαλούν πανικό αφού ακόμα δεν έχουν "χτυπήσει" την πόρτα μας, δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά τουλάχιστον. Υπάρχουν όμως κάποιες άλλες νόσοι όπως π.χ. μελιταίος πυρετός, εξίσου επικίνδυνες για τον άνθρωπο, που τις συναντάμε συχνά. Έχουμε όμως τα μέσα να τις αντιμετωπίσουμε;
Και μην ξεχνάμε τους ιούς, τα βακτήρια, μύκητες και τα παράσιτα. Παθογόνοι παράγοντες που καταλήγουν στον άνθρωπο μέσω των τροφίμων. Τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τις ζωοανθρωπονόσους, πρέπει συνεχώς να βελτιώνονται και κυρίως τα προγράμματα ευαισθητοποίησης του κοινού σε αυτές, καθώς εξακολουθούν και σήμερα νΥ αποτελούν αίτια σοβαρών νοσολογικών καταστάσεων.
Σήμερα η "Π" δημοσιεύει τις κυριότερες ζωοανθρωπονόσους, τα μέτρα πρόληψης και θεραπείας τους.

ΜΕΛΙΤΑΙΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Είναι ένα από τα σημαντικότερα νοσήματα κυρίως των αιγοπροβάτων γιατί αποτελεί σπουδαίο αίτιο αποβολών αλλά και γιατί μεταδίδεται στον άνθρωπο προκαλώντας βαριά και επικίνδυνη νόσηση η οποια αντιμετωπίζεται με μακροχρόνια θεραπεία. Υψηλό κινδυνο διατρέχουν οι κτηνίατροι και οι κτηνοτρόφοι, οι οποιοι μολύνονται είτε κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού, είτε κατά τη διάρκεια του τοκετού του μολυσμένου ζώου. Ο πληθυσμός μπορεί να μολυνθεί καταναλώνοντας άβραστο γάλα και ανώριμα τυροκομικά προϊόντα. Τα συμπτώματα στον άνθρωπο μοιάζουν πάρα πολύ μΥ εκείνα της γρίπης (πυρετός, εφίδρωση, κόπωση, πόνοι στα κόκαλα) με συνέπεια η διάγνωση να είναι πολύ δύσκολη και να γίνεται μόνο με εργαστηριακές εξετάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κτηνιατρική υπηρεσία Ηρακλείου μέχρι το 1975 τουλάχιστον 150 άτομα μολύνονται κάθε χρόνο από μελιταίο πυρετό. Σήμερα, τα ποσοστά μόλυνσης είναι ελάχιστα. 1-2 άτομα το χρονο. Οι εμβολιασμοί άρχισαν στην Κρήτη πριν από 17 χρόνια με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η εμφάνιση της νόσου. Σήμερα γίνεται αιμοληψία και έλεγχος και εν συνεχεία σφαγή των μολυσμένων αιγοπροβάτων, για την τελική εκρίζωση της νόσου.
Τα συμπτώματα του μελιταίου πυρετού στα ζώα είναι αποβολές γύρω στον τέταρτο μήνα, σπανιότερα θνησιγενή νεογέννητα και στα αρσενικά ορχίτιδα και επιδιδυμίτιδα. Οι βρουκέλλες εισέρχονται στον οργανισμό κυρίως από την πεπτική οδό και πιθανόν από την αναπνευστική αλλά και από λύσεις συνεχείας του δέρματος και βλενογόνους. Μετά το αρχικό στάδιο οι βρουκέλλες εγκαθίστανται στο ήπαρ, στη σπλήνα, στους νεφρούς, στους πνεύμονες, στα γεννητικά όργανα, στο μαστό ή και αλλού. Η νόσος δεν επιδέχεται θεραπεία στα ζώα και αντιμετωπίζεται με τη θανάτωσή τους.

ΕΧΙΝΟΚΟΚΚΙΑΣΗ - ΥΔΑΤΙΔΩΣΗ

Μια από τις κυριότερες ζωοανθρωπονόσους που σχετίζονται με το σκύλο είναι ο εχινόκοκκος. Κρούσματα της εν λόγω ασθένειας στην Κρήτη συναντάμε πάρα πολύ συχνά και όπως επισημαίνει ο κτηνίατρος κ. Ζαχαρίας Σωμαράς δεν προσβάλλει τόσο πολύ τα αδέσποτα όπως ίσως όλοι φανταζόμαστε αλλά τα τσομπανόσκυλα καθώς τΥ αφεντικά τους, μη γνωρίζοντας τις συνέπειες, τα ταΐζουν με άψητα σπλάχνα. Εξαιτίας της νόσου εκατοντάδες συνάνθρωποί μας οδηγούνται στο χειρουργικό τραπέζι με αμφισβητούμενα συχνά αποτελέσματα ενώ έχουμε και τεράστιες απώλειες σε ζωοκομικά προϊόντα.
ΠΡΟΛΗΨΗ: Στο σκύλο:
– ΟΧΙ ΝΩΠΑ ΚΡΕΑΤΑ-ΣΠΛΑΧΝΑ
– Ταφή των ζώων που πεθαίνουν.
– Οχι σφαγή ζώων εκτός σφαγείων.
Στον άνθρωπο:
– ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΠΛΥΣΙΜΟ σε λαχανικά και φρούτα που καταναλώνονται νωπά.
– ΠΛΥΣΙΜΟ ΧΕΡΙΩΝ μετά από χειρισμό χώματος, κοπριάς.
ΛΥΣΣΑ
Σήμερα για τη χώρα μας αποτελεί πλέον ΜΥΘΟ, καθώς εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια δεν έχει καταγραφεί κρούσμα. Απαιτείται βέβαια ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ και μην ξεχνάμε ότι από τη εν λόγω νόσο υποφέρει ολόκληρη η βόρεια Ευρώπη. Θεραπεία για τη λύσσα δεν υπάρχει. Η ασθένεια μεταδίδεται από το δάγκωμα λυσσασμένου ζώου μέσω του σιελου. Το ζώο που προσβάλλεται αλλάζει συμπεριφορά, παρουσιάζει επιθετικότητα, νευρολογικές διαταραχές, πέφτει σε κώμα και τελικά επέρχεται ο θάνατος. Η μόνη πρόληψη που υπάρχει είναι ο εμβολιασμός όλων των σκύλων αδέσποτων και δεσποζομένων.

ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ

Πρόκειται για μια ύπουλη ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως από τη γάτα. Είναι πολύ επικίνδυνη για τις εγκύους αφού μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή στη γέννηση παιδιών με συγγενείς ανωμαλίες. Στα παιδιά και σε άτομα που πάσχουν από άλλα νοσήματα προκαλεί εξασθένηση των αμυντικών μηχανισμών. Το τοξόπλασμα αποτελει έναν από τους "εξυπνότερους" παθογόνους παράγοντες. Είναι ιδιαιτέρως πολύμορφο και πολύτροπο πρωτόζωο, με τελικό "ξενιστή" τα αιλουροειδή και κυρίως την κατοικίδια γάτα.
Μεταδίδεται στον άνθρωπο με την κατάποση σποροφόρων ωοκύστεων, φρούτα και λαχανικά δηλαδή μολυσμένα από κόπρανα γάτας. Επίσης, με την κατανάλωση ατελώς ψημένου κρέατος όλων των ζώων και με το χειρισμό νωπών κρεάτων με χέρια που φέρουν τραύματα.
ΠΡΟΛΗΨΗ: 1. Ελεγχος της διατροφής της γάτας. Πάντα μαγειρευμένη ή βιομηχανοποιημένη τροφή.
2. Νωπά φρούτα και λαχανικά καλά πλυμμένα.
3. Κατανάλωση κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, καλά ψημμενα.

ΣΠΛΑΧΝΙΚΗ ΛΕΙΣΜΑΝΙΑΣΗ

Η μετάδοση από το ένα σπονδυλωτό ζώο στο άλλο, γίνεται αποκλειστικά διαμέσου των φλεβοτόμων (σκνίπα). Στην Κρήτη, η συγκεκριμένη νόσος είναι πολύ διαδεδομένη ιδιαίτερα στα αδέσποτα σκυλιά, όπου προκαλεί την αποκαλούμενη γενικευμένη λεισμανίαση και στον άνθρωπο, τη σπλαχνική λεισμανίαση, μια πολύ σοβαρή και δύσκολα αντιμετωπιζόμενη ασθένεια.
ΑΚΑΡΙΑΣΕΙΣ - ΨΩΡΕΣ
1. Σαρκοκοπτική ψώρα. Προσβάλλει τα ζώα και τον άνθρωπο. Χαρακτηριστικός ο έντονος κνησμός ζώων και ανθρώπου.
2. Ωτοδεκτική ψώρα. Φορέας είναι η γάτα που φιλοξενεί το παράσιτο μέσα στον ακουστικό πόρο. Σπάνια μεταδίδεται στον άνθρωπο.
3. Νωτοεδρική ψώρα. Προσβάλλει επίσης τη γάτα, αλλοιώσεις κυρίως στο κεφάλι. Σπάνια προσβάλλεται ο άνθρωπος.
4. Σευλετιέλλωση. Προσβάλει το σκύλο και τη γάτα που παρουσιάζουν πυτιρόμορφο δερματίτιδα κυρίως κατά μήκος της ράχης. Σπάνια προσβάλλεται ο άνθρωπος.

ΖΩΟΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΟΙ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΟΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΠΟ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Οι ζωοανθρωπονόσοι που ενδημούν στην Ελλάδα και μπορεί να οφείλονται σε ιούς με γνωστότερη τη λύσσα, σε βακτήρια με γνωστότερες τη Βρουκέλλωση, Σαλμονέλλωση, Φυματίωση κ.α.
Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης που καταναλώνουμε είναι το κρέας των μυρηκαστικών, τα κρεατοσκευάσματα, το κρέας των πουλερικών, το γάλα και τα προϊόντα του και τα ψάρια.
Επειδή το ίδιο παθογόνο αίτιο μπορεί να βρίσκεται σε ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω είδη δε θα αναφερθούμε κατά κατηγορία προϊόντος αλλά κατά νοσογόνο αίτιο.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τον κ. Σωμαρά τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο όλοι γινόμαστε εν δυνάμει θύματα ιών ή βακτηρίων.
Ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι η Σαλμονέλλα με κύριο υπόδοχο στη φύση τα ζώα και λιγότερο τον άνθρωπο.
Οι κυριότερες πηγές μόλυνσης είναι το κρέας και ιδίως των πουλερικών, τα αυγά και τα "πιάτα" με ωμά αυγά. Προκαλεί εντερίτιδα και ο χρόνος επωάσεως είναι 6-36 ώρες, συνήθως 12-24 ώρες.
Τα κλινικά συμπτώματα είναι διάρροια, πυρετός και καμία φορά έμετος. Η διάρκεια της νόσου είναι 1-7 ημέρες. Αλλο παθογόνο είναι το Clostridium perfriqens. Μπορεί να βρεθεί στο μαγειρεμένο κρέας και πουλερικά ιδίως σε μεγάλες μάζες κρέατος και ξαναζεσταμένα πιάτα. Η παθογόνος δράση του οφείλεται σε εντεροτοξίνη που σχηματίζεται στο έντερο. Ο χρόνος επώασης είναι 8-20 ώρες και τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα ειναι έντονη διάρροια, κοιλιακοί πόνοι, σπάνια θανατηφόρα με διάρκεια συμπτωμάτων 12-24 ώρες.
Άλλος σημαντικός παθογόνος παράγοντας είναι ο Stahylococcus aureus. Μπορεί να βρεθεί στο ψητό χοιρινό, κοτόπουλο, κρεατόπιττες, κρέμες ή παγωτά. Η παθογένειά του οφείλεται σε εντεροτοξίνη που παράγεται στο τρόφιμο κατω από ορισμένες συνθήκες. Ο χρόνος επώασης είναι 2-6 ώρες και τα κύρια κλινικά συμπτώματα είναι έμετος και διάρροια.
Ο Bacillus cereus είναι μικρόβιο του περιβάλλοντος. Μπορεί να βρεθεί σε βρασμένο ρύζι, κόλλυβα, λαχανικά, ακόμα και ζυμαρικά. Ο χρόνος επώασης είναι 1-5 ώρες και κύριο σύμπτωμα είναι ο έμετος και η περιστασιακή διάρροια.
Το ίδιο αίτιο μπορεί να προκαλέσει και διαρροϊκό σύνδρομο. Η λοίμωξη μπορεί να προκληθεί από κατσαρόλες, λουκάνικα, μαγειρεμένο κρέας, πουλερικά, ψάρια, σούπες και γαλακτοκομικά προϊόντα. Μεγάλης σημασίας για την υγεία του ανθρώπου είναι και το Cambylobacter jejuni το οποίο βρίσκεται σε ατελώς ψημμένα πουλερικά, ωμά ψάρια και οστρακοειδή, γάλα και νερό. Προσβάλλει κυρίως μαθητές και νεαρούς ενήλικες.
Μπορεί να εκδηλωθεί διάρροια από λίγες ημέρες μέχρι 3 μήνες.


Το μηκοβακτηρίδιο της φυματιώσεως μπορεί να μεταδοθεί με την κατανάλωση άβραστου γάλακτος. Για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη φυματίωση βορείου τύπου και τη βουρκέλλωση, υπάρχει νόμος που επιβάλλει την κατανάλωση και διάθεση παστεριωμένου γάλακτος. Οσον αφορά στα παθογόνα στελέχη του σταφυλόκοκκου μπορεί να προέρχονται είτε από ζώα που πάσχουν από μαστίτιδες είτε συχνά από τον άνθρωπο όταν έχει αποστήματα ή τραύματα.
Γεγονός τέλος είναι ότι τα περισσότερα νοσήματα που εκδηλώνει ο άνθρωπος με την πρόσληψη προϊόντων ζωικής προέλευσης εκδηλώνονται υπό μορφή τροφοδηλητηριάσεων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κατερίνα Ψαρουδάκη

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου