Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Αυξέντιος Καλαγκός - "εάν δεν είχε οικογένεια"

Αυξέντιος Καλαγκός: Μεγάλη καρδιά για άπορα παιδιά

Ο διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Γενεύης χειρουργεί αφιλοκερδώς και στην Ελλάδα
Αυξέντιος Καλαγκός: Μεγάλη καρδιά για άπορα παιδιά
Ενα χάδι στον μικρό ασθενή του. Ο κ. Καλαγκός χειρουργεί συνολικά περίπου 1.000 περιστατικά τον χρόνο, παιδιά και ενηλίκους

126
εκτύπωση 
 
«Να προσπαθείς να γίνεις κάποιος που θα προσφέρει στους άλλους».  
Αυτό είναι το μότο του διεθνούς φήμης καρδιοχειρουργού κ. Αυξέντιου Καλαγκού. Συμβουλή που κληρονόμησε από τον πατέρα του και προσπαθεί να την κάνει πράξη κάθε λεπτό της ζωής του. Ο 53χρονος Κωνσταντινουπολίτης, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, είναι ξακουστός όχι μόνο για την επιστημονική του επάρκεια αλλά και για την πολύτιμη προσφορά του στον συνάνθρωπό του όπου αυτός και αν μένει και σε όποια οικονομική κατάσταση και αν βρίσκεται.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον αποκαλούν «φύλακα άγγελο» των άρρωστων φτωχών παιδιών, και όχι άδικα. Τα τελευταία 14 χρόνια έχει χειρουργήσει περισσότερα από 12.000 άπορα παιδιά, μέσα από πρόγραμμα του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Coeurs pour tous» («Καρδιές για όλους») που ο ίδιος έχει ιδρύσει. Ταξιδεύει από τη μια άκρη της Γης στην άλλη χαρίζοντας ξανά τη ζωή σε παιδιά με σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Αρκεί ένα μήνυμα, ένα τηλεφώνημα, για να αναλάβει δράση.

Και πού δεν έχει πάει. Μαρόκο, Αλγερία, Μαυρίκιο, Σενεγάλη, Λίβανο, Συρία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ινδία, Βιετνάμ, Σερβία, Ερυθραία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Κύπρο και τελευταίως Ελλάδα. Εν μέσω οικονομικής ύφεσης, πώς θα μπορούσε να μείνει η χώρα μας έξω από τον κατάλογο; Στην Ελλάδα, το όνομά του έγινε ευρέως γνωστό μετά τη συνεργασία που εξασφάλισε το Νοσοκομείο Παίδων «Μητέρα». Ο κ. Καλαγκός μεταβαίνει στην Αθήνα μία φορά τον μήνα (αναμένεται να έλθει την προσεχή εβδομάδα) και κάνει, κατά μέσο όρο, τέσσερα ως πέντε χειρουργεία. Από τον Σεπτέμβριο, οπότε ξεκίνησε η συνεργασία του με το Νοσοκομείο, ως και σήμερα έχει χειρουργήσει δωρεάν εννέα παιδιά με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα.

Ο κ. Καλαγκός χειρουργεί συνολικά περίπου 1.000 περιστατικά τον χρόνο, παιδιά και ενηλίκους. Από αυτά, περίπου 300 αφιλοκερδώς μόνο στη Γενεύη και περίπου άλλα τόσα σε άλλες χώρες. Τα έξοδα καλύπτονται από το Ιδρυμα «Coeurs pour tous», το οποίο ίδρυσε το 1998. «Σε αυτό συμμετέχουν βασιλικές οικογένειες, ακόμη και ελβετικές τράπεζες» λέει ο ίδιος, χωρίς να θέλει να αποκαλύψει τα στοιχεία των συμμετεχόντων.

Ο φιλάνθρωπος πατέρας

Η φιλανθρωπική δράση τού επίσης γιατρού πατέρα του έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον τρόπο ζωής του κ. Καλαγκού. «Ο πατέρας μου ήταν παθολόγος, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη. Στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου είχε μια μονοκατοικία και εκεί έκανε ιατρείο. Από το πρωί ως το βράδυ ήταν με τους ασθενείς του και δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα εξέταζε δωρεάν φτωχούς ανθρώπους. Η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η ιατρική ως λειτούργημα υπήρξε βίωμα μέσα από την οικογένεια» λέει ο κ. Καλαγκός. Η προσφορά του πατέρα του ήταν τόσο σημαντική σε βαθμό που αναγνωρίστηκε και από τους Τούρκους. Εδωσαν το όνομά του σε δρόμο της περιοχής του Αγίου Στεφάνου.

Μιλώντας για την ανθρωπιστική δράση του πατέρα του και την ευαισθησία που είχε απέναντι στους ασθενείς, τους οποίους δεν διέκρινε σε πλούσιους και φτωχούς, λέει ότι μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι ο ίδιος πέρασε δύσκολες στιγμές. «Ουσιαστικά είδε την οικογένειά του να χάνει όλα τα υπάρχοντά της, να διώκεται από το Προκόπι και να αναγκάζεται να μετακομίσει στην Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας μου, για να μπορέσει να σπουδάσει, διάβαζε με το κερί. Είχε νιώσει στο πετσί του την έλλειψη οικονομικών πόρων και πού μπορεί αυτό να οδηγήσει. Γι' αυτό ήθελε να βοηθάει όλους τους ανθρώπους, χωρίς να κάνει διακρίσεις. Με αυτές τις αξίες μεγάλωσε και εμάς, τα παιδιά του». Εκτός από τον μεγάλο δάσκαλο της ζωής του, τον πατέρα του, ο κ. Καλαγκός είχε την τύχη να βρεθεί σε μεγάλους δασκάλους της Ιατρικής, τον σερ Μαγκντί Γιακούμπ και τον Αλέν Καρπεντιέ (ο εμπνευστής τής πρώτης τεχνητής βαλβίδας καρδιάς). «Οι δύο δάσκαλοι», σημειώνει, «μού μετάγγισαν την αυταπάρνηση και το σθένος που θα πρέπει να έχει ένας χειρουργός».

«Εργάζομαι 20 ώρες την ημέρα»
Εξαιρετικά επίπονο είναι το πρόγραμμα του κ. Αυξέντιου Καλαγκού, καθώς εργάζεται καθημερινά περί τις 20 ώρες. Η ζωή του μοιράζεται ανάμεσα σε χειρουργεία, συναντήσεις και διαλέξεις. Το περίεργο είναι ότι δεν νιώθει κουρασμένος ούτε λεπτό. «Το χαμόγελο ενός παιδιού, η χαρά των γονιών του... Αυτή είναι η ανταμοιβή μου. Τότε ούτε κούραση νιώθω ούτε τίποτα. Παίρνω κουράγιο και συνεχίζω». Η ζωή που έχει ακολουθήσει ο κ. Καλαγκός έχει τα οφέλη της, έχει όμως και τα κόστη της, καθώς αποβαίνει εις βάρος της οικογένειάς του. Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι «όταν ο Θεός σού έχει δώσει ένα χάρισμα, πρέπει να το μοιράζεσαι. Δεν πρέπει να κλείνεις ποτέ τα μάτια σου στους άλλους».ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΔΕΨΕΙ
Ενα κουτί φιλιά για τον γιατρό

Δύο περιπτώσεις παιδιών που έχει αναλάβει ο κ. Καλαγκός έχουν μείνει ανεξίτηλες στο μυαλό του και στην ψυχή του: αυτή της μικρής Σταυριάνας και της Ελγκα από τη Γεωργία.

Το πρώτο κοριτσάκι ήταν από την Αθήνα και η περίπτωσή του επείγουσα. Επρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση εντός δύο εβδομάδων. Υπήρχε όμως μία ακόμη δυσκολία: οι γονείς του λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν έδιναν τη συγκατάθεσή τους για μετάγγιση αίματος. Ο καρδιοχειρουργός κ. Αυξέντιος Καλαγκός, με την υλικοτεχνική υποστήριξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, κατάφερε να ολοκληρώσει τη χειρουργική επέμβαση με τη μικρότερη δυνατή αιμορραγία.

Η δεύτερη περίπτωση, αυτή της Ελγκα από τη Γεωργία, του προκαλεί ακόμη και σήμερα, 15 χρόνια μετά, συγκίνηση όταν τη φέρνει στο μυαλό του. Το κοριτσάκι ήταν τότε επτά ετών με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου. «Οι γονείς της πούλησαν ό,τι είχαν και δεν είχαν προκειμένου να πάνε στην Τιφλίδα για να υποβληθεί η μικρή σε χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση έγινε και όλα πήγαν καλά. Λίγο πριν βγει από το νοσοκομείο η μικρούλα Ελγκα ήρθε και με βρήκε. Στα χέρια της κρατούσε ένα ξύλινο κουτί. Μου το έδωσε και μου είπε: "Δεν έχω κάτι άλλο να σας δώσω. Ξέρω ότι αυτό δεν έχει μεγάλη αξία. Το είχα όμως στο δωμάτιό μου και έχω βάλει μέσα όλα τα φιλιά μου". Το ξύλινο αυτό κουτί το έχω πάνω στο γραφείο μου και το κοιτάζω κάθε πρωί προτού ξεκινήσω τη μέρα μου. Κάθε φορά που το κοιτάζω σκέφτομαι τι είναι αυτό που έχει πραγματική αξία στη ζωή. Και προχωράω...».


πηγή
*
Αυξέντιος Καλαγκός - ο Κωνσταντινουπολίτης καρδιοχειρουργός που έχει σώσει αφιλοκερδώς χιλιάδες παιδιά
Πιστός στις συμβουλές του πατέρα του ζει, για να προσφέρει στους άλλους
  
Σύγχρονο ιεραπόστολο της Ιατρικής -απόλυτα δικαιολογημένα- αποκαλεί η κ. Άννα Γριμάνη στο περιοδικό Κ της Καθημερινής, τον Κωνσταντινουπολίτη Καρδιοχειρουργό Αυξέντιο Καλαγκό, Καθηγητή, Διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, ο οποίος με την ομάδα του, έχει χειρουργήσει κατά την τελευταία δεκαετία γύρω στις 9000 άπορα παιδιά, είναι δε κάτοχος της πρωτοποριακής ευρεσιτεχνίας «Kalangos Ring», που τοποθετείται στην παιδική καρδιά για την επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας.
  Όπως αποκαλύπτει η κ. Γριμάνη, ο κ. Καλαγκός ταξιδεύει κάθε μήνα στην Ερυθραία, Μοζαμβίκη, Αίγυπτο, Αλγερία, Ινδία, Λίβανο, Μαδαγασκάρη, Μαρόκο, για να «προσφέρει στους άλλους» εκτελώντας τη συμβουλή του πατέρα του, ιατρού επίσης παθολόγου και ιδεαλιστή Αρχιάτρου της Παιδιατρικής Κλινικής των Νοσοκομείων Βαλουκλή, του οποίου σημειωτέον το επώνυμο έχει δοθεί προ μηνών στο δρόμο όπου και το σπίτι τους στον Άγιο Στέφανο, τιμής ένεκεν από τον τοπικό δήμο δια την φιλάνθρωπο δραστηριότητά του.
 Ο διακεκριμένος Καρδιοχειρουργός, μαθητής του Γιακούμπ, έχει αποφοιτήσει το 1984 από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, είναι σήμερα 48 χρονών, έγγαμος, πατέρας 2 υιών, προτίθεται δε να παραιτηθεί από την έδρα του, προκειμένου να επιδοθεί ολοκληρωτικά και απερίσπαστα στο φιλανθρωπικό του έργο, καθ’ ότι εκεί στον τρίτο κόσμο, έχει βρει το νόημα της ψυχής του και θα μπορούσε όπως εξομολογείται πάντοτε στην κ. Γριμάνη να τα παρατήσει όλα και να ζήσει εκεί εάν δεν είχε οικογένεια.
 Στο ενεργητικό του κ. Αυξεντίου Καλαγκού, θα πρέπει τέλος να προστεθεί και η αναδιαμόρφωση εκ μέρους του, του ελβετικού οργανισμού «Couers pour tous», με σκοπό να χειρουργούνται δωρεάν άπορα παιδιά στις χώρες κυρίως του τρίτου κόσμου, να δημιουργείται νοσηλευτική υποδομή και να εκπαιδεύεται στην καρδιοχειρουργική μια μεγάλη ομάδα από το ιατρικό δυναμικό κάθε χώρας, στο οποίο έχει εκχωρήσει και τα δικαιώματά του από την ευρεσιτεχνία του πρωτοποριακού «δακτυλιδίου» που αποτελεί πατέντα του.
πηγή

*

"εάν δεν είχε οικογένεια"
Έχω σταθεί πολλές φορές σ' αυτή την φράση στην ζωή μου.
Την έχω πει, την έχω νοιώσει, μέχρι και που έχω θυμώσει με τον εαυτό μου, και το εγωιστικό που εμπεριέχει το δόσιμο στην οικογένεια, σε πράξη και σε έργα.
Ναι, η οικογένεια είναι δέσμευση, στο να δώσεις πολλά γύρω σου, μα όταν δίνεις καλό λίπασμα, έστω και πολύ στα δικά σου παιδιά, δε μπορεί, θα βγουν πολύ καλύτερα απ' τους προγόνους, και θα προσφέρουν αυτά, πολύ περισσότερα στην κοινωνία!
Μιλάει και το παράδειγμα, εδώ!
Πατέρας γιατρός, έδινε.
Γιος γιατρός, δίνει.
Τα εγγόνια, τα δισέγγονα, ίσως σώσουν την ανθρωπότητα!

 Όταν υπάρχουν τέτοιοι γιατροί, προσεύχεσαι γι' αυτούς και ζητάς απ' τον Θεό, να παίρνει χρόνο από σένα, ελεύθερα, και να τον δίνει σ' ανθρώπους τόσο χρήσιμους στην κοινωνία!
Το λέω στ' αλήθεια κι ο Θεός, μόνο, το ξέρει αυτό!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου