Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Ανώφελα τα συμπληρώματα βιταμινών, δείχνουν νέες έρευνες

Ανώφελα τα συμπληρώματα βιταμινών, δείχνουν νέες έρευνες


Οι προσπάθειες των επιστημόνων να αποδείξουν τα οφέλη από τη λήψη βιταμινών αποτυγχάνουν. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι δεν προστατεύουν από τον καρκίνο ούτε από τις καρδιοπάθειες, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Την περασμένη εβδομάδα, ερευνητές ανακοίνωσαν τα απογοητευτικά αποτελέσματα από μια μεγάλη κλινική δοκιμή μεταξύ σχεδόν 15.000 αρρένων γιατρών οι οποίοι ελάμβαναν επί μία δεκαετία βιταμίνες Ε και C. Η έρευνα έδειξε ότι η λήψη των βιταμινών δεν επηρέασε σημαντικά τα ποσοστά εμφάνισης κρουσμάτων καρκίνου στο δείγμα αυτό.

Από άλλη πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι βιταμίνες Ε και C δεν προστατεύουν ούτε από τις καρδιοπάθειες. Τον Οκτώβριο, μια μεγάλη έρευνα για το αν η βιταμίνη Ε και το σελήνιο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη τερματίσθηκε εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Και πρόσφατα, γιατροί στο Καρκινολογικό Κέντρο Σλόαν-Κέτερινγκ, στη Νέα Υόρκη, προειδοποίησαν ότι η βιταμίνη C φαίνεται ότι προστατεύει όχι μόνο τα υγιή κύτταρα, αλλά και τα καρκινικά.

Κρίσιμη σημασία

Όλοι χρειαζόμαστε βιταμίνες, οι οποίες είναι κρίσιμης σημασίας για το σώμα. Όμως σε ό,τι αφορά τους περισσότερους ανθρώπους, τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε από τις τροφές αρκούν για να προλάβουν την έλλειψη βιταμινών- η αβιταμίνωση είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Τούτου δοθέντος, κάποιες επιπλέον βιταμίνες έχουν αποδείξει πως έχουν αποτελέσματα, όπως τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 για τους ηλικιωμένους και φολικού οξέος για τις γυναίκες σε περίοδο κύησης. Επίσης το ασβέστιο και η βιταμίνη D φαίνεται ότι προστατεύουν την υγεία των οστών σε γυναίκες άνω των 65 ετών.

Όμως πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες δόσεις βιταμινών πιστεύοντας ότι εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών που οδηγούν σε καρκίνο και καρδιοπάθειες. Πέραν των πιο πρόσφατων ερευνών, τα τελευταία χρόνια είναι αρκετές οι έρευνες που έχουν αμφισβητήσει ότι οι μεγάλες δόσεις βιταμινών κάνουν καλό.

Η Ιατρική Σχολή Τζονς Χόπκινς εξέτασε 19 κλινικές δοκιμές της βιταμίνης Ε που έγιναν σε περισσότερους από 135.000 ανθρώπους και διαπίστωσε ότι υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε (άνω των 400 ΙUs) αύξησαν κατά 4% τον κίνδυνο θανάτου ενός ανθρώπου κατά την περίοδο που εξετάσθηκε.

Η λήψη βιταμίνης Ε μαζί με άλλες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 6% ο κίνδυνος θανάτου. Μια άλλη έρευνα που περιελάμβανε καθημερινή λήψη βιταμίνης Ε έδειξε πως αυτοί που τη λάμβαναν είχαν κατά 13% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Η Επιθεώρηση Κλινικής Ογκολογίας δημοσίευσε έρευνα μεταξύ 540 ασθενών με καρκίνο στο κεφάλι και τον αυχένα που υποβάλλονταν σε ακτινοβολίες. Η βιταμίνη Ε μείωσε τις παρενέργειες, αλλά τα ποσοστά επανεμφάνισης του καρκίνου μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούσαν τη βιταμίνη ήταν υψηλότερα.

Καπνιστές, κατάγματα και καρδιακές προσβολές

Μία έρευνα που έγινε το 1994 στη Φινλανδία, στο πλαίσιο της οποίας καπνιστές λάμβαναν 20 χιλιοστόγραμμα βήτα καροτίνης ημερησίως, έδειξε πως αυτοί που λάμβαναν τη βήτα καροτίνη είχαν κατά 18% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων. Το 1996, στο πλαίσιο μιας μελέτης που ονομάστηκε Caret εξετάστηκε η χρήση βήτα καροτίνης και βιταμίνης Α μεταξύ καπνιστών και εργατών που είχαν εκτεθεί σε αμίαντο, αλλά η μελέτη διεκόπη όταν οι χρήστες της βιταμίνης παρουσίασαν κατά 28% υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του πνεύμονα και κατά 26% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή νόσο.

Το 2002 μια έρευνα του Χάρβαρντ σε περισσότερες από 72.000 νοσηλεύτριες έδειξε ότι αυτές που κατανάλωναν πολλή βιταμίνη Α από τρόφιμα, πολυβιταμίνες και συμπληρώματα είχαν κατά 48% υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν κατάγματα στη λεκάνη απ΄ ό,τι οι νοσηλεύτριες που λάμβαναν λιγότερη βιταμίνη Α.

Τον Οκτώβριο 2004, ερευνητές στην Κοπεγχάγη εξέτασαν επτά δοκιμές για τον ρόλο της βήτα καροτίνης, του σεληνίου και των βιταμινών Α, C και Ε (μόνων τους ή σε συνδυασμό) σε καρκίνους του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, της κοιλιάς, του παγκρέατος και του ήπατος. Η αναλογία των θανάτων μεταξύ όσων χρησιμοποιούσαν τα αντιοξειδωτικά ήταν κατά 6% μεγαλύτερη απ΄ ό,τι μεταξύ όσων χρησιμοποιούσαν ψευδοφάρμακο.

Δύο έρευνες που παρουσιάσθηκαν το 2006 στο Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας έδειξαν πως η βιταμίνη C δεν προλαμβάνει τις καρδιακές προσβολές. Στην Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας αναφέρθηκε ότι τα αποτελέσματά τους οδηγούν στο αναντίρρητο συμπέρασμα ότι οι βιταμίνες δεν βοηθούν ασθενείς με αποδεδειγμένη καρδιαγγειακή νόσο.

Απρόθυμοι να τις εγκαταλείψουν οι καταναλωτές


Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η λήψη βιταμινών έχει θετικά αποτελέσματα, οι καταναλωτές φαίνονται σε μεγάλο βαθμό απρόθυμοι να τις εγκαταλείψουν. Πολλοί αναγνώστες στο blog των «Νιου Γιορκ Τάιμς» υποστηρίζουν πως το πρόβλημα δεν είναι η βιταμίνη, αλλά ο κακός σχεδιασμός των επιστημονικών ερευνών, οι οποίες χρησιμοποιούν εσφαλμένο τύπο βιταμίνης, προδικάζοντας έτσι την αποτυχία της.

Οργανώσεις της βιομηχανίας των συμπληρωμάτων τροφίμων, όπως το αμερικανικό Συμβούλιο για Υπεύθυνη Διατροφή, υποστηρίζουν επίσης πως οι έρευνες δεν είναι καλά σχεδιασμένες για να εντοπίσουν τα οφέλη σε υγιείς χρήστες βιταμινών.

Πηγή: tanea.gr
πηγή μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου