Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2015

Ο θρύλος της Λαίδης Γκοντάιβα

Ο θρύλος της Λαίδης Γκοντάιβα

Πίνακας του Τζον ΚόλιερΠίνακας του Τζον Κόλιερ
Σύμφωνα με την παράδοση, η Λαίδη Γκοντάιβα (Lady Godiva, 980 - 1067) ήταν η όμορφη σύζυγος του Κόμη Λίοφρικ Γ' του Κόβεντρι. Επί των ημερών του, οι κάτοικοι της περιοχής υπέφεραν από τη δυσβάσταχτη φορολογία. Επανειλημμένως, η Γκοντάιβα είχε ζητήσει από τον σύζυγό της να μειώσει τους φόρους, αλλά εκείνος ήταν αδιάλλακτος. Στο τέλος, αφού κουράστηκε από την επιμονής της, υποσχέθηκε ότι θα ικανοποιούσε το αίτημά της, αν θα ίππευε γυμνή στους δρόμους της πόλης.
Η Γκοντάιβα πήρε τα λόγια του τοις μετρητοίς κι αφού έβγαλε ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι κάτοικοι έπρεπε να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους με τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά, διέσχισε την πόλη με το άλογό της, σκεπάζοντας το σώμα της μόνο με τα μακριά μαλλιά της. Σύμφωνα πάντα με το θρύλο, ένας ράφτης αγνόησε το διάταγμα και άνοιξε μια τρύπα στο παραθυρόφυλλό του, για να δει τη λαίδη γυμνή. Λέγεται ότι η τιμωρία του ήταν να τυφλωθεί. Η Γκοντάιβα, πάντως, πέτυχε το σκοπό της, αφού ο κόμης κράτησε το λόγο του και κατάργησε την εξαντλητική φορολογία.
Αιώνες αργότερα, το 1678, και στο πλαίσιο μιας έκθεσης στο Κόβεντρι, καθιερώθηκε ένας εορτασμός σε ανάμνηση της πορείας της θρυλικής Λαίδης Γκοντάιβα. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονταν κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου έως το 1826 και από το 1848 έως το 1887, ενώ αναβίωσαν και πάλι από τις αρχές του 21ου αιώνα.
Για τη Λαίδη Γκοντάιβα γράφτηκαν και πολλά δημοφιλή τραγούδια, όπως το Lady Godiva's Operation (1968) των Velvet Underground και το Lady Godiva (1967) των Peter and Gordon, ενώ αναφορά σ' αυτήν υπάρχει και στο τραγούδι Don't Stop Me Now (1978) των Queen.

πηγή

Υγ. Να τι μαθαίνει κανείς και πέρασε ο Μάης 2015, κι ήρθε ήδη ο Ιούνιος 2015, ξημερώνει η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Υγ. 2 Άλλο πρόγραμμα είχα, να αδειάσω τα του Μαίου, εδώ, αλλά... τί να εξηγώ!

Έχω "Χρέη", κι αυτό που μού το θύμισε, με "ανησυχεί" ιδιαίτερα.

"ΚΑΛΟΝ ΜΑΣ ΜΗΝΑ"!

"ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ"!

"ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ"!

Είθε!

 

2 σχόλια:

 1. ...Κατερίνα μου,
  μια ιδέα:
  ...να βγούν οι σκελετωμένοι γυμνοί στο δρόμο...
  (άντε, με φύλλο συκής!)
  για να τους δουν οι έχοντες.... μα δεν θα τους λυπηθούν, μη φοβάστε... διότι ανάμεσά τους θα είναι και οι "Ξένοι" που θρέφονται στην ελλάδα με την ευλογία της... ποιον θα πρωτο ταίσουν;;;;;;;;;;;
  Το είπα, παλι...
  Συγγνώμη!

  Υιώτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή