Τρίτη 7 Μαΐου 2019

3 - ΜΕΛΗ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ - Βιβλιοπαρουσίαση: 5η Ανθολογία - Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. 3


Βιβλιοπαρουσίαση: 5η Ανθολογία - Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η.
Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων - Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η.
Έτος ιδρύσεως 2002 - Έδρα: Furth Γερμανία

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΣΤΡΙΑ
Αθήνα, Ιούλιος 2017

****

ΜΕΛΗ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Μέλη του Δ.Σ της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η.
Βάιος Φασούλας: Πρόεδρος, Τομεάρχης Ευρώπης, Οικονομικός υπεύθυνος. Ελλάδα-Γερμανία
Χρήστος Φασούλας: Αντιπρόεδρος, υπεύθυνος προβολής , παρουσίασης και προγράμματα διαδικτύου. Γερμανία
Ελευθερία Μπέλμπα: Γραμματέας, Μέλος Κριτικής Επιτροπής ΕΕΛΣΠΗ. Ελλάδα
Δημήτρης Ζαχαρόπουλος: Β` Οικονομικός υπεύθυνος, Ελλάδα
Χριστίνα Τσαρδίκου! Τομεάρχης Κ. και Ν. Αμερικής.
Γαβριήλ Παναγιωσούλης και Τεντ Καψάλης: Αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΛΣΠΗ, ΗΠΑ


Χαιρετισμοί επίτιμων μελών και φίλων 

***

Γιωτάκης Παναγιώτης 
ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ 5ης ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ.!!



Γιωτάκης Παναγιώτης
ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ 5ης ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ.!!
Με μεγάλη χαρά πληροφορήθηκα την έκδοση της 5ης ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ και ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ των ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙ-ΡΩΝ δηλ. του παγκόσμιου εκείνου λογοτεχνικού συνδέσμου, που όχι μόνο πιστοποιεί και αποδεικνύει τις πνευματικές δυνατότητες των απανταχού Ελλήνων συγγραφέων αλλά ταυτοχρόνως μεταλαμπαδεύει στα πέρατα της οικουμένης τον αστείρευτο Ελληνικό Πολιτισμό και την άσβεστη δίψα των Ελλήνων της διασποράς για γνώση, για διάκριση πνευματική και πολιτισμική, για πίστη στις διαχρονικές αξίες της φιλίας, της προόδου και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών στοχεύοντας πάντοτε στη σμίλευση χαρακτήρων που θα αντιπαλεύουν σθεναρά τη βαρβαρότητα και τη μετατροπή της ανθρώπινης ύπαρξης σε εναν άκριτο θεατή της ξέφρενης πορείας μιας ανεξέλεγκτης «τεχνολογικής επανάστασης», που τείνει να εξαφανίσει αυτό που αποκαλούμε ανθρωπιστικές σπουδές και επιστήμες, οι οποίες έδιναν πάντοτε προτεραιότητα στον άνθρωπο, στη δημιουργική συνύπαρξη λαών και πολιτισμών και τελικά στην αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος του ανθρώπου και των λαών της οικουμένης και όχι για την καταδυνάστευσή τους...
Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό γιατί μου δόθηκε η δυνατότητα στα χρόνια που έζησα ως εκπαιδευτικός στη Γερμανία να γνωρίσω από κοντά τον πρωτεργάτη της προσπάθειας για την ίδρυση της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. Γνώρισα, λοιπόν, έναν ανυπότακτο και αξιολογότατο πνευματικό άνθρωπο, έναν ασίγαστο μαχητή, ένα πηγαίο συγγραφικό-ποιητικό ταλέντο, έναν μεγάλο Έλληνα και ταυτόχρονα πολίτη του κόσμου, τον Βάιο Φασούλα, ο οποίος από τότε είναι και επικεφαλής αυτής της παγκόσμιας συγγραφικής ομάδας, που έχει σήμερα τη χαρά να εκδίδει και να θέτει σε κυκλοφορία την 5η ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ, ένα απόσταγμα πνευματικής προσπάθειας και μια χειροπιαστή απόδειξη ότι αξιόλογοι Έλληνες συγγραφείς, ποιητές και γενικά «πνευματικοί άνθρωποι» δεν υπάρχουν μόνο στην Πατρίδα μας αλλά και σε κάθε γωνιά της γης, όπου ζει και πάλλεται η Ελληνική ψυχή. Και είναι αλήθεια αυτό που συνήθως ακούγεται ότι οι Έλληνες της Διασποράς νιώθουν «περισσότερο Έλληνες» γιατί την Πατρίδα την βλέπουν σαν ένα ενιαίο σύνολο, που εδώ και πολλούς αιώνες έδωσε τα φώτα του πολιτισμού και των επιστημών σε όλη την ανθρωπότητα και όχι διαιρεμένη σε κόμματα και φατρίες, όπως τη βλέπουμε και τη ζούμε όσοι είμαστε εγκατεστημένοι στον Ελλαδικό χώρο! Εμείς εδώ «ανακυκλώνουμε» τη μιζέρια μας. Εκείνοι, εκεί έξω, έχουν κλεισμένη στην ψυχή τους την Ελλάδα ενιαία και αδιαίρετη με την περίλαμπρη διαδρομή αιώνων, για την οποία μας σέβεται και μας υπολήπτεται όλος ο πολιτισμένος κόσμος!
Όπως χαρακτηριστικά λέει και ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η., την Πατρίδα μας την αγαπάμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο και θέλουμε να τη δούμε (και εργαζόμαστε γι’ αυτό) να παίρνει τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο στερέωμα!
Η 5η ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ είναι μια ακόμα απόδειξη ότι ο Έλληνας μετανάστης πρόσφερε και προσφέρει πολλά στην Πατρίδα του και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα. Πολλές φορές αισθάνεται «αγνοημένος» και «περιθωριοποιημένος»! Κι ας ξέρουμε ότι τεράστιοι Έλληνες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών κόσμησαν και κοσμούν την Ευρώπη, την Αμερική και όλες τις ηπείρους!
Ο Έλληνας από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν στοχαστής, ταξιδευτής, ερευνητής και πνεύμα που δεν βολευόταν εύκολα! Πολίτης του κόσμου, μεταδότης γνώσης και πολιτισμού! Όπου κι αν ταξίδεψε μετέφερε μαζί του την Ελλάδα, το φως της, την ιστορία της, τα ήθη και τα έθιμα, την ίδια την ψυχή της...
Ούριος άνεμος, ας πνεύσει, στα πανιά της 5ης ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ και ας είναι ελπιδοφόρο και παραγωγικό το ταξίδι της!!!
Παναγιώτης Γιωτάκης
Μαθηματικός, συντ. Γυμνασιάρχης
πρ. Διευθυντής του 1ου Ελληνικού
Λυκείου Νυρεμ
panos.giotakis@yahoo.gr

Μακρυγιάννη 13 12131 Περιστέρι, Αττική 


*************
Χαιρετισμός του Δήμου Τρικκαίων
Παπαστεργίου Δημήτρης

Από τα Τρίκαλα τα "δυο στενά", στις λεωφόρους όλης της υφηλίου.


Χαιρετισμός του Δήμου Τρικκαίων
Παπαστεργίου Δημήτρης

 Από τα Τρίκαλα τα «δυο στενά», στις λεωφόρους όλης της υφηλίου. Οι χαιρετισμοί των Τρικαλινών πολιτών προς τους μετανάστες στις 5 ηπείρους, συνοδεύουν τις ευχές για την επιτυχία τούτης της έκδοσης.
Η ποίηση και ο πεζός λόγος, ως στοιχεία έκφρασης των μεταναστών μας, ως τρόποι απόδοσης των καημών, της πραγματικότητας, της ουσίας της ζωής, αποτελούν ζητούμενο για κάθε κοινωνία.
Η ελληνική κοινωνία ζει και δρα σε δύσκολες καταστάσεις. Οι Τρικαλινοί πολίτες προσπαθούν να συνεχίσουν τον ρυθμό τους, προβάλλοντας την πόλη του Ασκληπιού, του Τσιτσάνη, του Βίρβου, του Καλδάρα, του Μητροπάνου, της Σακοράφα, του Παπανικολάου και τόσων άλλων «παιδιών» της πόλης.
Πολιτιστικές δραστηριότητες, εκθέσεις, δημιουργίες, μουσικά σχήματα, αλλά και αναπτυξιακά σχέδια, οριοθετούν έναν Δήμο που ενεργεί, που προωθεί, που σχεδιάζει, που υλοποιεί.
Την ίδια ώρα, καταφτάνουν τα μηνύματα δράσης, οι απτές αποδείξεις για την Ελλάδα που δημιουργεί εκτός Ελλάδας. Με «εργαλείο» την ΕΕΛΣΠΗ, οι ανά τη γη ενεργοί και πολιτιστικώς ανήσυχοι συντοπίτες μας, δημιουργούν πυξίδες πορείας σε μια κοινωνία της αλληλεγγύης. Μια κοινωνία που, με διακριτούς ρόλους ο καθένας, θα ενώνει, θα συνεργάζεται και θα προωθεί αξίες και ιδανικά αναλλοίωτα στον χρόνο.
Εύχομαι από καρδιάς, συνέχιση των δράσεων της ΕΕΛΣΠΗ, πάντα δημιουργικές πρωτοβουλίες από τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ., καθώς και - κυρίως - εξωτερικεύσεις των από καρδιάς εμπνεύσεων.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων
Παπαστεργίου Δημήτρης





Χαιρετισμός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου 
«Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»

Μαυρομμάτι Καρδίτσας
Ιστορική έδρα του Δήμου Μουζακίου
Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου κ. Δημητρίου Γιώτη

«….Τα χρυσαφένια σταροχώραφα της Ελλάδας είναι πλατιά όσο και ο κόσμος. Αν θελήσεις να τα περιδιαβείς ,δεν θα προκάνεις. Το ταξίδι σου θα έχει τελειώσει…»

Πώς αλλιώς θα μπορούσα με λίγα και απλά λόγια να ξεκινήσω την περιγραφή μου για το τεράστιο πολιτιστικό έργο της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. και των μελών της σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου; Αυτά τα λίγα λόγια του συγγραφέα που όμως περικλείουν όλη την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης πώς να τα παραβλέψω;
Είναι λόγια αποτυπωμένα πάνω στο χαρτί που έρχονται από όλες τις μεριές του πλανήτη, με τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ προτρέπει τους Έλληνες, γηγενείς και απόδημους, σε εγρήγορση και πάλη. Τα δρώμενα, πολιτικά ή πολιτιστικά της πατρίδας μας δεν προμηνύουν τίποτα το καλό και ο αδυσώπητος χρόνος έπαψε να αποτελεί πλέον πολυτέλεια για εμάς τους ανθρώπους.
Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων- Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ», εδώ και αρκετά χρόνια συμβαδίζουν με άριστη συνεργασία αναφορικά με τα πολιτιστικά δρώμενα, εκτιμώντας ότι μέσα από τέτοιες συμπράξεις ωφελημένος βγαίνει πάντα ο άνθρωπος.
Ανελλιπής είναι η παρουσία του προέδρου της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η., κ. Βάϊου Φασούλα, των μελών και φίλων της στον πολιτιστικό στίβο του ιστορικού Μαυρομματίου, γενέτειρα του μεγάλου Στρατηλάτη, πολέμαρχου του 21’ Γ. Καραϊσκάκη. Επιπρόσθετα, κατά την επέτειο της 23ης Απριλίου, ημερομηνίας γέννησης αλλά και θανάτου του ήρωα, η συνεισφορά της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. σε πολιτιστικές δράσεις και όχι μόνο, προσδίδει σε αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης κύρος αλλά και μεγαλύτερη «ευθύνη» εκ μέρους μας απέναντι στην ιστορία.
Οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο, απόδημοι και γηγενείς, μετά και από την συνεχή ενημέρωση του προέδρου, κ. Βάϊου Φασούλα, όλα αυτά τα χρόνια συνεργασίας με την Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. είναι τεράστια και ευεργετική σε πνευματικό επίπεδο, όπως π.χ. η επίσκεψη στο χωριό μας, το Μαυρομμάτι, τον Ιούλιο του 2010 του αείμνηστου δημοσιογράφου, πνευματικού ανθρώπου με τεράστια συνεισφορά στον απόδημο Ελληνισμό, Νόε Παρλαβάντζα, αλλά και άλλων σημαντικών πνευματικών ανθρώπων της ομογένειας.
Ευεργετική συνεισφορά στην βιβλιοθήκη του συλλόγου μας είναι όλα τα έργα της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η., που αποτελούν κορυφαία δείγματα γραφής γι’ αυτό το κομμάτι του απόδημου Ελληνισμού, πράγμα που για εμάς είναι τιμή και ένα αέναο αδελφικό σύγκρυο αλληλεγγύης με όλους ανά την υφήλιο Έλληνες που δεν σταμάτησαν ποτέ το ταξίδι τους στον κόσμο, ως «ταξιδευτές», μεταφορείς σε όλη την οικουμένη του πολιτιστικού θαύματος της μητέρας Ελλάδας. Πιστεύω ότι σε αυτό συνεισφέρει σήμερα η Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. δια του προέδρου και των μελλών της . Αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται περισσότερο σήμερα ο απόδημος και γηγενής Έλληνας.
Μια χούφτα Έλληνες της διασποράς από αρχαιοτάτων χρόνων με το μεράκι και την τεράστια αγάπη για την μάνα Ελλάδα, μολονότι αναγκάστηκαν πολλοί απ’ αυτούς να βρεθούν στην «άκρη της γης», μεταλαμπάδευσαν τον τεράστιο πολιτισμό της.
Δεν είναι καθόλου περίεργο που άνθρωποι απλοί και όχι ευτυχώς, κάποιοι «γραμματιζούμενοι» με περγαμηνές, εργάτες γης οι περισσότεροι, με μόνο εφόδιο τη βασική εκπαίδευση και αυτή, τις περισσότερες φορές κουτσουρεμένη, μεγαλουργούν στα ξένα μέρη, απλά το πετυχαίνουν, γιατί είναι Έλληνες με πνευματική διαύγεια και ολοκληρωμένη παιδεία.
Ο σύλλογός μας, ιδρυθείς το έτος 1927, προσπαθεί πάντα με τις όποιες δυνάμεις του να διατηρεί τους δεσμούς με τους απόδημους πατριώτες, και ειδικά με τους Μαυρομματιανούς, σε υψηλά επίπεδα, και αυτό γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν πρέπει για κανένα λόγο να δημιουργηθεί χάσμα μεταξύ μας, αλλά να διατηρηθούν οι ρίζες στην γενέθλια γη.
Στο ιστορικό χωριό μας ο Σύλλογός μας, στα πλαίσια των κορυφαίων πολιτιστικών εκδηλώσεων μνήμης για τον Γ. Καραϊσκάκη, «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2016», παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία το τελευταίο έργο του συγγραφέα προέδρου της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η., κ. Β. Φασούλα, με τίτλο «Καλειδοσκόπιο στην ποίηση - Αχ! ετούτος ο Αιώνας».
giotisdhm@gmail.com
Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»

Μαυρομμάτι Καρδίτσας Τ.Κ. 43060 12 ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΣΥΓΓΡAΦΕΩΝ ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙΡΩΝ 


Χαιρετισμός
Κουτουζής Βασίλης
Η ΕΕΛΣΠΗ ΣΤΕΚΕΙ ΟΡΘΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ
Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων, ιδρύθηκε το 2001 με έδρα την Φύρτη της Γερμανίας με πρωτοβουλία του εκεί διαμένοντος τότε προέδρου της κ. Βάϊου Φασούλα. Εδώ και καιρό ο επί χρόνια μετανάστης στη Γερμανία Βάιος Φασούλας, ο οποίος όχι μόνο πρόκοψε επαγγελματικά, αλλά αναδείχθηκε, όπως είναι γνωστό και εξελίχθηκε σε διαπρεπή λογοτέχνη, ίδρυσε την ΕΕΛΣΠΗ και μαζί με άλλους, με διεθνή απήχηση στο χώρο του απανταχού Ελληνισμού και όχι μόνο, διατηρούν την Ένωση στη διεθνή επικαιρότητα.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

***
Χαιρετισμός
Κουτουζής Βασίλης
Η ΕΕΛΣΠΗ ΣΤΕΚΕΙ ΟΡΘΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ
Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων, ιδρύθηκε το 2001 με έδρα την Φύρτη της Γερμανίας με πρωτοβουλία του εκεί διαμένοντος τότε προέδρου της κ. Βάϊου Φασούλα. Εδώ και καιρό ο επί χρόνια μετανάστης στη Γερμανία Βάιος Φασούλας, ο οποίος όχι μόνο πρόκοψε επαγγελματικά, αλλά αναδείχθηκε, όπως είναι γνωστό και εξελίχθηκε σε διαπρεπή λογοτέχνη, ίδρυσε την ΕΕΛΣΠΗ και μαζί με άλλους, με διεθνή απήχηση στο χώρο του απανταχού Ελληνισμού και όχι μόνο, διατηρούν την Ένωση στη διεθνή επικαιρότητα.
Εδώ και δέκα χρόνια επαναπατρίστηκε στην Πατρίδα και σήμερα ο Βάιος Φασούλας δημιουργεί και κινεί τα νήματα των δραστηριοτήτων της Ένωσης από τα Τρίκαλα όπου διαμένει- στο εκεί πανέμορφο σπιτικό του και μας λέει:
-Δεν υπάρχει καλύτερος χώρος από την Ελλάδα για να επικοινωνείς και να φροντίζεις για τα θέματα των απανταχού Ελλήνων. Αρκεί να το καταλάβουν όσοι κυβερνώντες ασχολούνται με αυτά.
Η ΕΕΛΣΠΗ έχει μία ιδιομορφία. Είναι η μοναδική, ίσως, Ένωση στον κόσμο που λειτουργεί μέσω του Διαδικτύου, σε σημείο μάλιστα που ακόμη και σήμερα να μην έχουν συναντηθεί ακόμη και κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου! Για να φτάσουν τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕΛΣΠΗ να δημιουργήσουν μία Ένωση τέτοιου χαρακτήρα, υποχρεώθηκαν να ξεπεράσουν αρκετές «συμπληγάδες». Και το φιλόδοξο όραμα της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας» 2000-2001, έγινε πραγματικότητα, χάρη στις δυνατότητες που έδινε το Διαδίκτυο. Τα πλήκτρα στους Η/Υ «άναβαν» και οι διαδικτυακές επικοινωνίες έφταναν στο κατακόρυφο. Συνομίλησαν, συνεννοήθηκαν, έφτιαξαν το καταστατικό τους, πέρασαν στη δραστηριότητα. Αλλά τον απολογισμό πρέπει να τον κάνει το ΔΣ.
Ο παγκόσμιος χαρακτήρας της ΕΕΛΣΠΗ, επιτρέπει στην Ένωση να έχει την δυνατότητα της αμέσου αντίδρασης και παρέμβασης και να συμμετέχει ενεργά ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ σε κάθε κίνηση που γίνεται οπουδήποτε στον Πλανήτη και έχει σχέση με τα εθνικά θέματα.
Οι συνεδριάσεις γίνονταν και γίνονται σχεδόν καθημερινά ακόμη και με τηλεδιάσκεψη!
Αξίζει να γίνει η αναφορά αυτού που είχε γράψει κάποτε ένας συνάδελφος. Ότι: «Ο Ελληνισμός, έχει βρει τον τρόπο να φέρει πολύ κοντά τον πατριώτη του, να επικοινωνεί και να ανταλλάσσει τους πόθους του, τις γνώμες και τους καημούς του… Να μιλάς με Αυστραλία, να παρεμβαίνει η Βενεζουέλα, να παρεμβάλει η Νυρεμβέργη τις απόψεις της, να δίνει παρουσία το Γιοχάνεσμπουργκ, να απαντάει η Νέα Υόρκη. Και η Αθήνα, να νυστάζει…» Ναι! Η Αθήνα να νυστάζει…
Δυστυχώς, η Μητρόπολη, ποτέ μέχρι σήμερα δεν έδωσε σημασία στην ΕΕΛΣΠΗ. Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων, δεν αναφέρεται σε καταλόγους, επειδή, η Ένωση δεν προσέφυγε σε σχετικά κέντρα και ποτέ δεν ακολούθησε κάποια κομματική γραμμή.
Οι μοναδικοί δεσμοί και κρίκοι επικοινωνίας με την Πατρίδα μεταξύ άλλων υπήρξε το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Ωνάση, το ΣΑΕ και βεβαίως ο γηγενής συγγραφέας που η ΕΕΛΣΠΗ ενέταξε στις γραμμές της.
Κατά τα άλλα η «επίσημη» Ελλάδα ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΥΣΑ και δεν έχει δώσει σημασία για το τι κατάφεραν να κάνουν μια χούφτα Έλληνες της ξενιτιάς. Κατάφεραν, να βάλουν κατά μέρος τα πολιτικά τους «πιστεύω», ενώθηκαν και με όσες δυνάμεις και δυνατότητες διαθέτουν, με τα κείμενά τους, που πάντα βρίσκουν φιλόξενη αγκαλιά στα Ελληνόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σκορπίζουν στα πέρατα της Οικουμένης το Ελληνικό Πνεύμα και διαδίδουν την Ελληνική Γλώσσα. Και στις ξένες πατρίδες όπου ζουν, δεν διοργανώνουν… καλλιστεία, αλλά προσφέρουν ό, τι μπορούν για να ομιλούν τα Ελληνόπουλα τη γλώσσα τους και να μαθαίνουν ποια είναι η Πατρίδα τους και ο Πολιτισμός της. Ακόμα και σήμερα που η Χώρα μας περνάει τη μεγάλη κρίση, η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων, στέκεται όρθια, μέρα με τη μέρα, οργανώνεται και οι άνθρωποί της πιστεύουν ότι στο εγγύς μέλλον, θα υπάρξει η κατάλληλη υποδομή, ώστε να δρομολογηθούν οι προγραμματισμένες πρωτοβουλίες της.
Εκφράζεται δε η ελπίδα, ότι σύντομα θα έρθει η ημέρα που η Ελληνική Πολιτεία θα την «ανακαλύψει»! Άξιο απορίας παραμένει το γεγονός πώς και έχει διαφύγει της προσοχής των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών και πνευματικών παραγόντων. Η ΕΕΛΣΠΗ υπάρχει και λειτουργεί 16 χρόνια. Χρόνια γεμάτα προσπάθειες και μάχες για την Πατρίδα, τον Ελληνισμό και τον Πολιτισμό.
Βασίλης Κουτουζής
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, μέλος ΕΣΗΕΑ
Επίτιμο μέλος της ΕΕΛΣΠΗ
http://www.koutouzis.gr/ info@koutouzis.gr
EΒΡΟΥ 108 Πειραιάς ΤΚ 185 44

ΠΟΡΟΣ 22980-43163 


Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η  Ε Ε Λ Σ Π Η
Χαιρετισμός του «Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας».
Γράφει ο Βασίλειος Σηφακάκης, Φιλόλογος-Θεολόγος και Α΄Αντιπρόεδρος του ΟΔΕΓ.

Δεν ξέρω πώς αλλιώς θα μπορούσα να ξεκινήσω καλύτερα τον πρόλογό μου για τούτη την μεγάλη προσπάθεια, από το να παραθέσω τον ύμνο για τον απανταχού της γης Έλληνα Μετανάστη, που έγραψε ο Κώστας Δουρίδας, από τον Καναδά.

«Ξεκίνησες με μια βαλίτσα
Σήκωσες την Ελλάδα στον ώμο σου
ωσάν τον Διγενή και την σεργιάνισες στις πέντε Ηπείρους. Κράτησες και κρατάς με υπερηφάνεια την ελληνική παράδοση και την ωραία σου καταγωγή! Γιε του Λαέρτη
Σε κάθε γωνιά της γης έχτισες την Ιθάκη σου
κι οι άνθρωποι –άσπροι, μαύροι, και κίτρινοι-
στέκουν στην άκρη σιωπηλοί, γιομάτοι δέος
για να περνά η γαλανόλευκη!
κρατημένη ψηλά στ’ αντρίκειο σου χέρι
καθώς περνά στις παρελάσεις,

καβάλα στ’ άλογο του Θοδωρή Κολοκοτρώνη».

***
Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η Ε Ε Λ Σ Π Η
Χαιρετισμός του «Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας».
Γράφει ο Βασίλειος Σηφακκης, Φιλόλογος-Θεολγος και Α΄Αντιπρόεδρος του ΟΔΕΓ.
Δεν ξέρω πώς αλλιώς θα μπορούσα να ξεκινήσω καλύτερα τον πρόλογό μου για τούτη την μεγάλη προσπάθεια, από το να παραθέσω τον ύμνο για τον απανταχού της γης Έλληνα Μετανάστη, που έγραψε ο Κώστας Δουρίδας, από τον Καναδά.

«Ξεκίνησες με μια βαλίτσα
Σήκωσες την Ελλάδα στον ώμο σου
ωσάν τον Διγενή και την σεργιάνισες στις πέντε Ηπείρους.
 Κράτησες και κρατάς με υπερηφάνεια την ελληνική παράδοση 
και την ωραία σου καταγωγή! Γιε του Λαέρτη
Σε κάθε γωνιά της γης έχτισες την Ιθάκη σου
κι οι άνθρωποι –άσπροι, μαύροι, και κίτρινοι-
στέκουν στην άκρη σιωπηλοί, γιομάτοι δέος
για να περνά η γαλανόλευκη!
κρατημένη ψηλά στ’ αντρίκειο σου χέρι
καθώς περνά στις παρελάσεις,
καβάλα στ’ άλογο του Θοδωρή Κολοκοτρώνη».

Και είναι πολλοί αυτοί οι Μετανάστες, άλλη μια Ελλάδα, γεμίζουν όλο τον κόσμο, πιο δραστήριοι, περισσότερο ενεργητικοί ακόμα κι’ απ’ την Μητρόπολη, που όπως έγραψε κι’ ο Πρόεδρος της Ένωσης κύριος Βάϊος Φασούλας νυστάζει, η Αθήνα νυστάζει, κοιμάται θα λέγαμε.
Μπορώ να πω πως είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας, όχι μόνο για το αρχαίο μεγαλείο και την ιστορία της πατρίδας μου, αλλά και για τους σύγχρονους Έλληνες, που ζουν και δημιουργούν όχι μόνο στον μητροπολιτικό χώρο, μα και στα πέρατα της οικουμένης, που διατρανώνουν με την παρουσία τους την συνέχεια της φυλής μας.
Ταξιδιώτης ήταν πάντα ο Έλληνας. Χιλιάδες χρόνια πριν, ο παππούς μας ο Όμηρος διαπιστώνει στο πρόσωπο του Οδυσσέα ότι «πολλν δ’ νθρπων δεν στεα κανον γνω». Και τότε «κατέκτησε» όλο τον τότε γνωστό κόσμο, ιδρύοντας αποικίες και δωρίζοντας απλόχερα τον πολιτισμό του και σήμερα, με την παρουσία εκατομμυρίων Ελλήνων στην ξενιτειά επιβεβαιώνει την αρχαία δόξα και το μεγαλείο του παρελθόντος.
Πραγματικά ήταν έκπληξη για μας η γνωστοποίηση αυτής της προσπάθειας που αριθμεί ήδη δεκαέξι χρόνια ζωής. Γι’ αυτό και με μεγάλη χαρά ο Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ), τον οποίο εκπροσωπώ, αποδέχτηκε την πρόσκληση του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων (Ε-ΕΛΣΠΗ) κυρίου Βάϊου Φασούλα, να προλογίσει την έκδοση του πέμπτου τόμου της Ανθολογίας της ΕΕΛΣΠΗ. Πρόκειται για μια Ένωση που ιδρύθηκε το 2001, με την πρωτοβουλία του ακούραστου Προέδρου της και τις προσπάθειες των εξαίρετων συνεργατών του.
Αλήθεια, τι σθένος ψυχικό και καταβολές πρέπει να έχει ένας τέτοιος άνθρωπος που ξεκίνησε την δημιουργική του προσπάθεια στην ζωή του στην Γερμανία ως εστιάτορας, με τρία παιδιά και κατόρθωσε να οργανώσει ένα τέτοιο κίνημα, να συσπειρώσει όλους τους Έλληνες δημιουργούς της Διασποράς σε μία Ένωση των Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των πέντε Ηπείρων;
Γιατί αυτός είναι ο Οργανισμός που δημιούργησε ο κ. Φασούλας, ο οποίος μετρά μέχρι τώρα τέσσερις τόμους έργων των μελών του και πρόκειται να εκδοθεί σύντομα, και ο πέμπτος τόμος.
Μα πώς, θα αναρωτηθεί κάποιος, σε ποιο Πανεπιστήμιο σπούδασαν, που τα έμαθαν τα γράμματα, τόσοι πολλοί και τόσο μεγάλοι Έλληνες Λογοτέχνες και Συγγραφείς της Διασποράς; Ευτυχώς, πάντως, που δεν είναι Φιλόλογοι ή γραμματιζούμενοι των Ελληνικών Πανεπιστημίων, γιατί, ως ομότεχνός τους, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μου, φρονώ ότι το κατάντημα και η φθορά της γλώσσας μας οφείλεται περισσότερο σ’ αυτούς, «τους ειδικούς».
Έτσι, μέσα από τα έργα τους δεν διαφαίνεται μόνο η πνευματική καλλιέργεια των δημιουργών τους, η γλωσσική τους κατάρτιση, η αισθητική τους αντίληψη, οι ευαισθησίες τους, αλλά και η βαθειά τους πίστη στον Ελληνισμό και τον πολιτισμό του, η έδρασή τους στις ρίζες της φυλής μας, στα μάτια τους έχουν ψηφιδωτό τους καημούς της Ρωμιοσύνης, όπως λέει ο Σεφέρης, οι ανησυχίες τους, η βαθειά νοσταλγία για την πατρώα γη και τον ήλιο της, που σαν κι’ αυτόν ήλιος αλλού δεν λάμπει, κατά τον ποιητή, καθώς και η πίκρα με το παράπονό τους για την εγκατάλειψή τους από την Μητρόπολη.
Γιατί εμείς οι γηγενείς, κοντόθωροι, κυνηγώντας το συμφέρον μας δεν ξέρουμε να προσφέρουμε, μόνο να ζητάμε ξέρουμε. Κι’ ο Έλληνας Μετανάστης πρόσφερε πολλά, όχι μόνο στον υλικό τομέα, -πόσες οικογένειες παλαιότερα και σήμερα δεν ζουν με τα εμβάσματα των Μεταναστών; ή όλοι σχεδόν οι μεγάλοι ευεργέτες του Έθνους δεν προέρχονταν από την Διασπορά;-αλλά και στον πνευματικό, αφού αυτός, ο Έλληνας της Διασποράς «μπόλιασε τον ελλαδικό κορμό με τις νέες τάσεις που ευδοκιμούσαν αλλού και ανέδειξε τις πρώτες δυνάμεις του Έθνους μας, εντός και εκτός της Ελλάδος».
Κι’ όσα λέω, τα λέω με επίγνωση και προσωπική εμπειρία, μια και είχα την τύχη να ζήσω για λίγα χρόνια με τους Έλληνες της Διασποράς στην Γερμανία. Έτσι γνωρίζω ότι οι Έλληνες Μετανάστες δεν «κάθισαν ποτέ την ευθύνη στα γόνατά τους» και υψώθηκαν σε γενναίες πράξεις, ποτίζοντας το δέντρο της φυλής μας με το ζείδωρο έργο τους, ιδιαιτέρως σήμερα, που έγιναν όλα πλαστικά και εμπορεύσιμα.
Τι κι’ αν ζουν και δημιουργούν στις καινούριες πατρίδες τους; η Λογοτεχνία είναι μία κι’ ανεξάρτητη από σύνορα κι’ άλλες δεσμεύσεις. Καθένας δημιουργεί σε προσωπικό επίπεδο, με τα δικά του βιώματα και τις ατομικές του ευαισθησίες. Μακριά απ’ την πατρίδα, κάποιος έχει ακόμα κι’ ένα άλλο πλεονέκτημα: δεν υφίσταται τις επιρροές και τις επιδράσεις του μητροπολιτικού χώρου με την τωρινή πολιτική και οικονομική αστάθεια, που φέρνει την αμφισβήτηση και τον παραμερισμό κάθε πολιτιστικής αξίας, ιδεών, θεσμών, παραδόσεων, με εμφανή την τάση να διαφοροποιηθούν και να εξαφανιστούν τελικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία του Έθνους και της φυλής μας.
Ωστόσο, ειλικρινά πιστεύω ότι με τέτοιους κήρυκες ανά τον κόσμο, η Ελλάδα μπορεί να λέει τον λόγο του Προμηθέως, «ου μόρσιμον».
Και λίγα λόγια για τον Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας τον οποίον εκπροσωπώ.
Ο Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ) Αθηνών ιδρύθηκε το 1985 και είναι ένας από τους πολλούς Ομίλους στην Ελλάδα, που έχουν το ίδιο όνομα. Αριθμεί 1.200 μέλη με διαφορετικά επαγγέλματα και ηλικίες, αλλά με ένα σημαντικό ενδιαφέρον, την αγάπη τους για την γλώσσα και τον πολιτισμό.
Σαν σκοπό του έχει θέσει την διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας σ’ όλο τον κόσμο, ομογενείς και ξένους, την υποστήριξη της ορθής χρήσης της γλώσσας και την προώθηση της ιδέας ότι μπορεί να χρησιμοποιείται ως διεθνής γλώσσα, παράλληλα με άλλες πολύ διαδεδομένες. Για την επίτευξη των σκοπών του συνεργάζεται με πολλούς άλλους οργανισμούς και οργανώσεις.
Στις δράσεις του ΟΔΕΓ περιλαμβάνονται:
α) Η έκδοση από το 1990 τριμηνιαίου περιοδικού με τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑ», το οποίο αποστέλλεται σε πάνω από 5.000 παραλήπτες στην Ελλάδα. Προωθείται, επίσης, δωρεάν και σε όλο τον κόσμο σε 76 χώρες, σε όλες τις έδρες Νέων Ελληνικών και Κλασικών σπουδών ξένων Πανεπιστημίων, (αποτελεί βοήθημα των φοιτητών τους) και σε ελληνικές Κοινότητες της Ομογένειας. Πρόσφατα, για ευνοήτους λόγους, εκδίδεται ηλεκτρονικά.
β) Η πραγματοποίηση μέχρι τώρα επτά Διεθνών Γλωσσικών Συνεδρίων με θέματα κυρίως την γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό. (1990 στο Δίον Πιερίας, 1993 στην Καβάλα, 1996 στην Αρχαία Ολυμπία, 1999 στα Χανιά, 2002 στην Καβάλα, 2005 στο Κοριλιάνο του Ότραντο στην Νότιο Ιταλία και το 2008 στο Μεσολόγγι). Πλέον τούτων ο ΟΔΕΓ είναι συνδιοργανωτής και άλλων εκδηλώσεων και συνεδρίων σε συνεργασία με άλλους φορείς.
γ) Στον ΟΔΕΓ ανήκει η ιδέα της διεξαγωγής διαγωνισμού των Αρχαίων Ελληνικών στην Γ΄ τάξη των Λυκείων, αρχικά της Ελλάδος και της Κύπρου. Ο διαγωνισμός διεξήχθη από το 1997 μέχρι το 2005 με την ευθύνη μόνο του ΟΔΕΓ, ενώ έγινε από το 2002 Πανευρωπαϊκός, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κλασικών Σπουδών (ΕΥΡΩΚΛΑΣΙΚΑ) και αργότερα διεθνής. Από το 2006 ο ΟΔΕΓ απεδέχθη πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας για την συμμετοχή του σε κοινό διαγωνισμό μαζί με άλλους πέντε φορείς και προσέφερε όλη την αλληλογραφία επικοινωνίας και συνεργασίας με τα σχολεία και τους καθηγητές από τις χώρες που είχαν συμμετοχή στον διαγωνισμό κατά τα προηγούμενα χρόνια καθώς και την αποκτηθείσα εμπειρία του. Τελικά ο διαγωνισμός καταργήθηκε από την Υπουργό Παιδεας, Άννα Διαμαντοπολου, που φρονούσε ότι πρέπει να μάθουν όλοι οι Έλληνες την Αγγλική γλώσσα, αλλά δεν διευκρίνιζε αν πρέπει να γίνει το ίδιο με την Ελληνική.
δ) Πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά του ΟΔΕΓ στην οικονομική στήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και κέντρων διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας σ’ όλο τον κόσμο, στην παροχή βοήθειας σε αλλοδαπούς και ομογενείς φοιτητές στην Ελλάδα, στην χορήγηση υποτροφιών σε σπουδαστές που φοιτούν σε διάφορα Πανεπιστήμια στο εξωτερικό σε έδρες Ελληνικών σπουδών.
ε) Σε ομιλίες και ημερίδες, που γίνονται πολύ συχνά με την πρωτοβουλία του Οργανισμού, έχουν θιγεί πολλά θέματα που αφορούν την γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εκδηλώσεις για τους Έλληνες της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, για την Γκρήκο, τα γκρίκλις, το αρχαίο δράμα και κάθε μορφή του πολιτισμού μας. Τελευταίες είναι δύο εκδηλώσεις στο ξενοδοχείο HILTΟN στις αρχές του 2017 (9η και 10η Ιανουαρίου) με θέματα: «Η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής ως μηχανισμός πολιτιστικής ανάπτυξης» και «Η δυναμική των Αρχαίων Ελληνικών».
Πιστεύουμε κι ελπίζουμε ότι πέρα από κάθε δυσκολία, τις αντιξοότητες και τις αντιδράσεις που αντιμετωπίζουμε θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Αθήνα, Φεβρουάριος 2017, Αθήνα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Φαραντάτων 31 - 115 27 Αθήνα Ηλ-διεύθυνση : odeg@otenet.gr Ιστότοπος : www.odeg.gr Σκάιπ : poddeg Φ/Β: https://goo.gl/uGZM4B 


ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Φαραντάτων 31 - 115 27 Αθήνα Ηλ-διεύθυνση : odeg@otenet.gr Ιστότοπος : www.odeg.gr Σκάιπ : poddeg Φ/Β: https://goo.gl/uGZM4B



Χαιρετισμός της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η.

Τα χρυσαφένια σταροχώραφα της Ελλάδας είναι πλατιά όσο και ο κόσμος.
Αν θελήσεις να τα περιδιαβείς, δεν θα προκάνεις·
το ταξίδι σου θα ’χει τελειώσει.

* * *
Ευχαριστούμε θερμά τους εξαίρετους συμπατριώτες μας, φίλους και Οργανισμούς, τιμητικά μέλη της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. που με την παρουσία τους τίμησαν την 5η Ανθολογία μας και μας συντροφεύουν σαν δροσερές σκιές στα πλατιά λιοπύρια της ζωής και μας δίνουν δροσιά και αντοχή. Τα μέλη του Δ.Σ. με χέρια ανοιχτά, που αγγίζουν τους φωτισμένους από ελληνικό φως ορίζοντες, με χαρά, τους ευχαριστούμε με θέρμη:
Τον Γιωτάκη Παναγιώτη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου «Γ. Καραϊσκάκης», τον Κουτουζή Βασίλη και τον Οργανισμό Διεθνοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας-Ο.Δ.Ε.Γ.
«Η Λογοτεχνία και οι Έλληνες Συγγραφείς της Διασποράς», ήταν και εξακολουθεί να είναι το αυθεντικό εφαλτήριο, όπως γράφτηκε με το πνεύμα εκείνου του καιρού (3-4-2001) για τις θύμισες όλων μας. Ξεκινώντας ως «Επιτροπή Πρωτοβουλίας» στα μέσα του 2001 με έδρα τη Γερμανία, τους πρώτους μήνες του 2002 κυκλοφόρησε το πρώτο μας βιβλίο: «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙΡΩΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ» και παράλληλα τον ίδιο χρόνο ιδρύσαμε την Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.
Μια Ένωση πολλά πράγματα μπορεί να κάνει και η δική μας Ένωση αυτό έχει ως σκοπό. Σήμερα πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της εφηβικής ζωής μας (φτάσαμε τα δεκαέξι χρόνια) και αυτό το όριο θα το ξεπεράσουμε.
«Έλληνες Συγγραφείς της Διασποράς ενωθείτε!»
Αφιερώνοντας την παρούσα μας 5η Ανθολογία της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. Τιμής Ένεκεν στην πατρίδα μας, την Ελλάδα, στον Ελληνισμό και στον Πολιτισμό, θα ευχηθούμε αυτός ο τόπος να απελευθερωθεί από τις δίνες του απολίτιστου και βάρβαρου παγκόσμιου συστήματος, να φωτιστούν τα πνεύματα των τέκνων του και να τον οδηγήσουν στα λιμάνια της ειρήνης, της δημοκρατίας, της προόδου και της συνύπαρξης των λαών.
«Στόχοι μας αποτελούν η διάδοση της νεοελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής σε ολόκληρο τον κόσμο και η κατάδειξη των ιδιαίτερων στοιχείων που συνιστούν τη φυσιογνωμία της. Παρατηρείται ότι μέσα από αυτές τις συνθέσεις αναφαίνεται το ξεχωριστό ύφος, οι εκφραστικές δυνατότητες, αλλά και σημεία που προωθούν την έννοια της ελληνικότητας. Έτσι οριοθετούνται οι ιδέες, οι πνευματικές ανησυχίες, οι κοινωνικοί προβληματισμοί, η αισθητική οπτική, συνάμα με την εικόνα του ελληνισμού σήμερα και τα δεδομένα που την αντιπροσωπεύουν».
Επιπλέον, όπως επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί, Ελλάδα δεν είναι μόνον η Πατρίδα μας και ούτε ο Ελληνισμός δηλώνει το «παρόν» του, μόνον στα στενά όρια του ελληνικού κράτους. Υπάρχει και μία άλλη Ελλάδα, που κανείς δεν πρέπει να παραμελεί και όλοι οι Έλληνες πρέπει να την υπολογίζουν. Ιδιαίτερα στη σύγχρονη συγκυρία, η Ελλάδα της Διασποράς, η μεγάλη Πατρίδα μας με τον θαυμάσιο Λαό της που ζει και διαπρέπει σε ξένους τόπους, δεν έχει εγκαταλείψει στιγμή το μετερίζι του πολιτισμού, αγωνίζεται, μάχεται, σκέπτεται, δημιουργεί και διδάσκει...
Ασφαλώς και στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν φωνές, ιδιαίτερα στην υποβαθμισμένη ύπαιθρο, οι «χωριάτες» με τις δικές τους καθημερινές αυθόρμητες παραστάσεις που πηγάζουν από τον ανεξάντλητο λόγο, μοναδικό μας πλούτο, συνυφασμένο ιδιαίτερα με την ποίηση. Τις ρίζες του, βαθιά γαντζωμένες στην πανάρχαια ελληνική γη, ο παντοκράτωρ χρόνος δεν αγγίζει. Ακόμα και σήμερα, αν κάποιος θέλει να τον ακούσει, θα τον βρει στα κατσικοχώρια των βουνών και στα λασποχώρια των κάμπων. Εκεί, από ανθρώπους τσοπαναραίους με λασπωμένα πόδια και γυναίκες που ψήνουν ψωμί στη γάστρα με ροζιασμένα χοντρά χέρια, θα αφουγκραστούμε την κουβέντα τους με ανατριχίλα, θ’ ακούσουμε έναν λόγο αυθεντικό, αμαγάριστο, αψαλίδιστο από τα βάθη των αιώνων. Θα τον ακούσουμε άλλοτε σε μια ανεπαίσθητη αρμονία, όπως εκείνη που αφήνει ο χτύπος των κουδουνιών ενός κοπαδιού, άλλοτε σαν ένα μακρινό βουητό των νερών του καταρράκτη καθώς γκρεμίζεται και άλλοτε όπως τα κελαηδήματα των πουλιών. Αυτός είναι ο λόγος των χωρικών του βουνού και του κάμπου, ποιητικός, είτε τραγουδιστός είτε θρηνητικός, μέσα από τοπικές διαλέκτους αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας: «Γιεεεεεε μουυυ!!» ακούγεται η μακρόσυρτη φωνή που κάθε φορά, ανάλογα με τα συμβάντα, δίνει την ανάλογη ερμηνεία: χαρά, λύπη, αισιοδοξία, απογοήτευση.
Τα αφουγκράσματα του απανταχού ελληνισμού, που ως δυσοίωνοι απόηχοι φτάνουν στ’ αφτιά μας, δεν μας αφήνουν αδιάφορους και αμέτοχους, όσο ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας και όλες οι αξίες του τόπου μας μεταβάλλονται σε προσάναμμα πυρός. Σε αυτές τις αφύσικες κοινωνικές εκρήξεις που προκύπτουν μέσα από την υπερσύγχρονη καταναλωτική κοινωνία, ο Λόγος, σε όλες του τις διαστάσεις, μέσω των Υπηρετών του, οφείλει να αντισταθεί στις επιδρομές του μερκαντιλισμού που έχει παγιδεύσει, αφομοιώσει και προσαρτήσει τον άνθρωπο στην ύλη.
Τα παραδείγματα με αναφορά τον εκφαυλισμό και τον μερκαντιλισμό ποικίλουν σε Παγκόσμια κλίμακα από Χώρα σε Χώρα. Η παρουσία του Έλληνα μετανάστη στις Πέντε Ηπείρους το επιβεβαιώνει και ο γηγενής πληθυσμός το βιώνει σε όλους τους τομείς. Η αντικατάσταση του πολιτισμού από την ασύμμετρη εμποροκρατία προκάλεσε ζημιογόνες συνθήκες. Απολίτιστες Χώρες μοιάζουν με ξύλο απελέκητο. Και αυτό για την Ελλάδα δεν επιτρέπεται. Είναι σα να ήρθαμε στη γη από άλλο πλανήτη ή να γεννηθήκαμε από ψευδοκύηση…
Όμως, όσο αφορά τον Ελληνισμό, όλοι γνωρίζουν ότι ο Ελληνικός Πολιτισμός ανέκαθεν, και μέσω της Διασποράς, επιτέλεσε το υψηλό έργο του. Υμνήθηκε, δοξάστηκε, πρυτάνευσε και διδάχτηκε στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Η ιστορία μας είναι καταγεγραμμένη παρακαταθήκη ανεξίτηλη στους αιώνες. Ο βαρούχειος ύπνος των Ελλήνων, ιδιαίτερα των τελευταίων δεκαετιών, επέτρεψε και επιτρέπει την εισβολή ανάρμοστων και ανθελληνικών επιτευγμάτων, όπως αυτό που ζήσαμε στο πρώτο μισό του Φλεβάρη 2016, να θέλουν ξένοι οίκοι μόδας να εκθέσουν τα εμπορεύματά τους στην Ακρόπολη. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που για λόγους οικονομικούς, εγκρίνουν τον εξευτελισμό της Ακρόπολης, πράγμα που σημαίνει, αν μη τι άλλο, ότι παραδίδεται το πνεύμα στην ύλη. «Ελλάς, το μεγαλείο σου το μετατρέπεις σε προσκυνητή της ύλης».
Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι η αδυναμία των Ελλήνων να αποκόψουν την Ελλάδα από τα δεσμά του βάρβαρου Παγκόσμιου συστήματος, οφείλεται, ανάμεσα στα άλλα, και στην άγνοια του τι σημαίνει Ελλάδα, Ελληνισμός, Πολιτισμός. Επίσης οφείλεται στην απορρόφηση των πνευματικών ανθρώπων από το σύστημα, στην αποδυνάμωση των πολεμίων του Παγκόσμιου συστήματος και λοιπά.
Αν οι νεοέλληνες κληρονόμοι μιας τρανής κληρονομιάς, παιδιά των μουσών και των σοφών, θέλαμε να μοιάσουμε στους προγόνους μας, ζωγράφους και μουσουργούς, να τραγουδήσουμε με τις μελωδικές άρπες των ποιητών, υμνώντας τη ζωή και το σύμπαν και αν στηρίξουμε τον Παγκόσμιο Ουμανισμό, είναι βέβαιο πως μπορούμε να προβάλλουμε το φως στο σκοτάδι. Και θα το επιτυγχάναμε χάρη στο ζηλευτό χιλιετηρίδων πολιτιστικό μεγαλούργημα, αν καταφέρναμε να μεταφερόμασταν απ’ το «εγώ» στο «εμείς»…
Η Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η., μέσα από τα κείμενά της γι’ αυτά αγωνίζεται. Τα Κάλλη του Λόγου αντικαθίστανται από τη «μοντέρνα» εκδοχή. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται χρήση του λόγου με τρόπο άγριο, πρόστυχο, πρόχειρο, με αποτέλεσμα την παγίδευση του αναγνωστικού κοινού σε συμπληγάδες αντικοινωνικού προσανατολισμού. Ο καθαρός Λ ό γ ο ς προώθησης των διαχρονικών ιδανικών μέσα από πεζά και ποιητικά έργα πρέπει να πρωτοστατεί. Επιπλέον, η έξοδος από το συγγραφικό «καβούκι» και η κοινωνική παρέμβαση, ανάλογα με τα «κακώς κείμενα» του καιρού μας, μέσα από ποικιλόμορφες λογοτεχνικές δημιουργίες καθίσταται αναγκαία. Μέσα από εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς, ραδιοφωνικούς σταθμούς, το διαδίκτυο και προπάντων μέσα από το «ΕΜΕΙΣ» πρέπει να προβάλλονται οι απόψεις των συγγραφέων, έτσι που να καταστεί εφικτή, αν όχι η αλλαγή στον ρου των πραγμάτων, τουλάχιστον η βελτίωσή τους...
… Και όπως παλιά ήμασταν μαζί και ανατρέπαμε,
εχθρούς, ληστές και καταπατητές
και σήμερα μαζί είμαστε, αλλά όχι μονιασμένοι·
τα θηρία κατάφεραν να μας χωρίσουν
σε προοδευτικούς και καθυστερημένους
και μαζί πλέον βρεθήκαμε στον πάτο του πηγαδιού,
που ακόμα κι εκεί η διαφθορά ακμάζει,
εκεί που οι μέρες, οι ώρες και τα λεπτά
χορεύουν στο ρυθμό του μηδενός.
Εκεί, φιμωμένο, αντίκρισα το Λόγο
και τη δική σου μεγαλοπρέπεια σαβανωμένη…
Έλα, έλα Ελλάδα, ας πιαστούμε απ’ το χέρι.
Τίναξε τη βαριά κρούστα της βρωμιάς.
Ν’ ακούσω θέλω να λες και πάλι,
«να, τηράτε με, συνεχίζω
των αιώνων την αξιοθαύμαστη πορεία μου…
Ο Πρόεδρος της ΕΕΛΣΠΗ

Φασούλας Βάιος 


Υγ. Τα λόγια του τα είχα βρει ψάχνοντας, κι ΕΚΕΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου