Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ξεχάστε όλα όσα ξέρατε για την αγορά τσιγάρων: Τι αλλάζει από εδώ και στο εξής;

Σχόλιο, πάνω - πάνω:
Για το ταμείο κέρδους, των ...καπνοπωλητών, σκέφτηκε τίποτα; 
Ξέρει κανείς, πόσα πακέτα τσιγάρα πρέπει να πουληθούν, για να βγάλει, τουλάχιστον, τα έξοδά του, ο περιπτεράς;
Δε μιλάμε για μεροκάματο.
Εκεί, όπου, εθελοντές... φανταστικού, ψυχικού, ανεβάσματος...
Έτσι είναι. Δυστυχώς!

Κόπυ το άρθρο, τώρα!

Με μια νέα… high tech ταινία ασφαλείας και τρεις νέες Βάσεις Δεδομένων, η κυβέρνηση κηρύσσει τον πόλεμο κατά του λαθρεμπορίου καπνικών, ευελπιστώντας ότι μέσα στο επόμενο 12μηνο θα έχει καταφέρει να βάλει
στα κρατικά ταμεία ένα μέρος από τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που καρπώνονται τα κυκλώματα λαθρεμπορίας τσιγάρων.
Αυτήν τη στιγμή το πρόβλημα είναι πολύ συγκεκριμένο. Το 1 στα 4 πακέτα τσιγάρων, περίπου το 22%, είναι λαθραίο, κάτι που ισοδυναμεί με τεράστιες απώλειες εσόδων, ενώ παράλληλα ουδείς μπορεί να αγνοήσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την κυκλοφορία προϊόντων αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας. Ως τώρα η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι με μεθόδους… παραδοσιακές και λίγο ως πολύ αναποτελεσματικές, καθώς στην πραγματικότητα μόνο με φυσικούς ελέγχους μπορούν να εντοπιστούν και να κατασχεθούν λαθραία τσιγάρα ή καπνός, χωρίς να είναι πάντα εύκολο- ή μάλλον σχεδόν αδύνατο- να εντοπιστούν οι «πηγές» των λαθραίων καπνικών, ακόμα κι αν αυτές βρίσκονται εντός Ελλάδας.
Τι αλλάζει από εδώ και πέρα; Σχεδόν όλα, όπως τουλάχιστον προβλέπει το νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς Π. Νικολούδης.
Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε δύο πυλώνες:
α) την καταγραφή όλων όσων εμπλέκονται στην αλυσίδα της διακίνησης καπνικών
β) την ειδική σήμανση με ταινίες ασφαλείας, που θα περιέχουν και ηλεκτρονικές πληροφορίες για το πού, πότε και από ποιόν παράχθηκε και πωλήθηκε το συγκεκριμένο προϊόν.
Ως προς την καταγραφή όλης της αλυσίδας, θα δημιουργηθούν και θα λειτουργήσουν τρεις Βάσεις Δεδομένων. Στην πρώτη θα καταγραφούν κατ’ αρχάς όλοι οι παραγωγοί καπνού της χώρας, οι οποίοι θα έχουν ειδική άδεια. Πέρα από τα στοιχεία τους, η Βάση αυτή θα περιλαμβάνει το μέγεθος της παραγωγής τους, όπως επίσης τις συμβάσεις που θα υπογράφουν με τις καπνοβιομηχανίες, έτσι ώστε το υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή ποιος παράγει, πόσο παράγει, πού πουλάει και τι ποσότητα πουλάει. Στην ίδια Βάση Δεδομένων θα καταγραφούν και όσοι μεσολαβούν από τον παραγωγό ως τη βιομηχανία (π.χ. αποθήκες), καθώς και όσοι μεσολαβούν από τη βιομηχανία ως την τελική διάθεση των προϊόντων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα έχουν ειδικές άδειες, αλλιώς θα υπόκεινται σε αυστηρές διοικητικές ή και ποινικές κυρώσεις.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου