ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Περάσαμε μια βόλτα από τη στέγη προσφύγων στο City Plaza για να δούμε από κοντά τι παίζει
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για την κατάληψη αλληλεγγύης που έγινε στο ξενοδοχείο της οδού Αχαρνών
Το ότι μεσολάβησε ένα σαββατοκύριακο, αλλά και η απεργία της ΕΣΗΕΑ επίσης δε βοηθάει να υπάρξει μια σοβαρή πληροφόρηση. Μετά από δύο μέρες φιέστας από Τζήμερους, Χειμωνάδες, το Πρώτο Θέμα και άλλους αντίστοιχους πυλώνες του Νέου Ελληνικού Πολιτισμού, αποφασίσαμε να πάμε μια βόλτα ως τη στέγη προσφύγων στο πρώην ξενοδοχείο City Plaza, προκειμένου να δούμε τη φάση από κοντά.
Είναι σαφές πως αν δεν γράφεις στο Πρώτο Θέμα και δεν πας να φωτογραφήσεις τη σορό του Παντελή Παντελίδη, μπορείς να πας παντού.
H είσοδος του ξενοδοχείου βρίσκεται σε ένα δρομάκι κάθετο στην Αχαρνών, πολύ κοντά στην πολυσύχναστη Πλατεία Βικτωρίας.
Η θέα προς την Αχαρνών από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου.
Δεν ξέρουμε αν το περίμενε ακριβώς έτσι η ιδιοκτήτριά του, Aλίκη Παπαχελά, αλλά το ξενοδοχείο βρήκε εντέλει το σκοπό του.
Στο City Plaza μένουν ήδη περίπου 130 άτομα, όλα οικογένειες. Όλοι είναι καταγεγραμμένοι από τη ρεσεψιόν που λειτουργει με βάρδιες όπως και όλο το κτήριο, από την είσοδο μέχρι και τον 3ο όροφο που έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής άνθρωποι. Χωράνε πολλοί ακόμα.
Από άποψη δραστηριότητας, καθαριότητας και τάξης το ξενοδοχείο ζει τη μεγαλύτερη δόξα του από τότε που έκλεισε το 2010, όταν φαλίρισε η εταιρεία που το διαχειριζόταν (δεν είναι η εταιρεία στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο, για να μην υπάρχει παρεξήγηση), ρίχνοντας και 250 χιλιάρικα πιστόλι στους μισθούς των 12 εργαζομένων του. Τα οποία οι άνθρωποι ακόμη διεκδικούν, καθώς πολλοί είναι κοντά στη σύνταξη. Για την ακρίβεια έχουν μέχρι και να μπουν στο χώρο από τότε, όπως και ο ίδιος ο δικαστικός κλητήρας.
Οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου λειτουργούν σε συνεργασία των αλληλέγγυων με τους Σύριους, Κούρδους, Αφγανούς, αλλά και παλαιστίνιους πρόσφυγες. Aπό την καθαριότητα:
Μέχρι την κουζίνα:
Σε ότι αφορά τις δραματικές δηλώσεις της Αλίκης Παπαχελά, αντιπροέδρου της εταιρείας στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο City Plaza, η αλήθεια είναι πως τα στοιχεία δεν συνηγορούν ακριβώς σε αυτά που ισχυρίζεται. Το ακίνητο (ονομαστικής αξίας γύρω στα 5000000 ευρώ), το οποίο ενοικίαζε στην εταιρεία αυτή η οποία τα βρόντηξε το 2010, έχει κινητό εξοπλισμό 850000, που το δικαστήριο έχει ήδη διατάξει εδώ και χρόνια να γίνει αντικείμενο πλειστηριασμού, προκειμένου να μπορέσουν να αποζημιωθούν και οι εργαζόμενοι.
Η δικιά της προφορική συμφωνία με τον ενοικιαστή να της μεταβιβαστούν τα κινητά assets του ξενοδοχείου με αντάλλαγμα τα ενοίκια που αυτός της χρωστούσε δεν αναγνωρίζεται από το δικαστήριο και αυτός είναι και ο λόγος που η Αλίκη Παπαχελά παρά τα όσα λέει, δεν έχει παραδώσει στο δικαστήριο τα κλειδιά του ξενοδοχείου, αφήνοντας έκθετους τόσο καιρό τους εργαζόμενους.
Οι οποίοι στο κάτω κάτω δεν είναι ιδιοκτήτες ενός κτηρίου αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ ούτε βρίσκονται στη λίστα που παρέλαβε το ΣΔΟΕ από την ομάδα Ράιχενμπαχ. Η ίδια καθυστέρηση, είναι και ο βασικός λόγος που έχουν συσσωρευθεί οι φόροι των τελευταίων 6 χρόνων στο κτήριο. Έναν ΕΝΦΙΑ πληρώνουμε όλοι.
Η μη διεξαγωγή της δικαστικής διαμάχης είναι και αυτό που τόσο καιρό εμποδίζει την πώληση του ξενοδοχείου, και όχι η κατάληψη, η οποία το συντηρεί υποδειγματικά, θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και στο κάτω κάτω αξιοποιεί μια υποδομή που έμενε ανεκμετάλλευτη, όπως υποστηρίζει και η δικηγόρος των 12 εργαζόμενων, Αντωνία Λεγάκη, της οποίας τις δηλώσεις μπορείτε να δείτε σε δημοσίευσή της στο facebook.
Σε ότι αφορά τα περί καταχρεωμένου ξενοδοχείου, μια γρήγορη έρευνα στο Υποθηκοφυλακείο αποκάλυψε πως το City Plaza έχει πάνω του μόλις μια υποθήκη 17000 ευρώ προς την Αγροτική Τράπεζα (μετέπειτα στην Τράπεζα Πειραιώς), η οποία εδώ που τα λέμε είναι ένα πάρα πολύ μικρό ποσό μπροστά στην αξία του κτηρίου.
Όσο για τα περί ταρίφας 20 ευρώ το κεφάλι που υποστήριξε η ιδιοκτήτρια πως χρεώνονται οι πρόσφυγες που μένουν στο κτήριο, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, καθώς όπως επιβεβαιώσαμε ρωτώντας τους ίδιους τους πρόσφυγες που μένουν εκεί, η διαμονή είναι δωρεάν. Από την άλλη τα 20000 ευρώ το άτομο περίπου που δικαιούνται οι πρώην εργαζόμενοι του Plaza από τον πλειστηριασμό της κινητής περιουσίας, είναι απολύτως υπαρκτά.
Ελπίζουμε οι Τζήμεροι αφού ειρωνεύτηκαν την συριζαία (;) πρώην συριζαία (;) αλληλέγγυα (;) ιδιοκτήτρια προσπαθώντας να αποκαλύψουν σφαγή μεταξύ των αλληλέγγυων στους πρόσφυγες να υποστηρίξουν και τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων για αποζημίωση. Και την ορθολογική χρήση ανεκμετάλλευτων χώρων, από τους αμέτρητους που υπάρχουν στην Αθήνα για να στεγαστούν πρόσφυγες και άστεγοι. Μετά θυμόμαστε ότι πρόκειται για άτομα που ζητούσαν να πέσουν βόμβες νετρονίων στη Μέση Ανατολή για να “ξεμπερδεύουμε με το Ισλάμ”. Πάμε παρακάτω λοιπόν.
Η αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών είναι από τις πρώτες που οργανώθηκαν. Ζει μεγάλες δόξες, όπως σίγουρα φαντάζεστε:
Ο παιδότοπος στον 1ο όροφο είναι το πιο πολυσύχναστο δωμάτιο του κτηρίου.
Xαμός γίνεται, βασικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου