Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

Γιατί πεθαίνουν οι διάσημοι το 2016;

Γιατί πεθαίνουν οι διάσημοι το 2016;

Πρώτη καταχώρηση: 22/04/2016 - 11:33
Τελευταία δημοσίευση: 11:33Διεθνή
Γιατί πεθαίνουν οι διάσημοι το 2016;
Φαντάζει, πλέον, σπάνιο να περάσει μία εβδομάδα χωρίς την τραγική είδηση του θανάτου ενός διάσημου προσώπου, αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC.
Από τον Ντέιβιν Μπόουι, τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, στον ηθοποιό Άλαν Ρίκμαν, μία εβδομάδα αργότερα, και τον Λέμι Κίλμιστερ των Motorhead, και τώρα με την τραγική είδηση του θανάτου του Prince, η λίστα του θανάτου των διασημοτήτων… μεγαλώνει.
«Αρκετά 2016», είναι η φράση στα χείλη των περισσοτέρων, σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, το οποίο θέτει το ερώτημα αν η συχνότητα των τραγικών ειδήσεων για τους διάσημους είναι φυσιολογική.
Την απάντηση δίνει το ίδιο το μέσο και είναι «Ναι», όπως σημειώνει ο Νικ Σέρπελ, ο άνθρωπος που γράφει τις νεκρολογίες στο BBC.
Ο ίδιος σχολιάζει ότι ο αριθμός των θανάτων διάσημων ανθρώπων αυτή τη χρονιά είναι «φαινομενικός».
Όπως εξηγεί, εξετάζοντας τα βασικά στατιστικά στοιχεία των επικήδειων που γράφτηκαν για όλα τα Μέσα του (τηλεόραση, ίντερνετ, εφημερίδα, ράδιο), υπάρχει μια πολύ σαφής ανοδική τάση την οποία το BBC χαρακτηρίζει ως άλμα καθώς, όπως φαίνεται και από τον πίνακα που επιστρατεύει ως απόδειξη, οι θάνατοι που σημειώθηκαν από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τις 31 Μαρτίου του ίδιου χρόνου ήταν μόλις 5, τη στιγμή που στο ίδιο χρονικό διάστημα το 2016 είναι 24.
Μάλιστα και η Daily Telegraph, την οποία αναφέρει ο Σέρπελ, τονίζει ότι: «Μέχρι στιγμής το 2014, ο αριθμός των ατόμων στη λίστα ήταν 38. Αλλά αυτή την περίοδο την περασμένη χρονιά, ο αριθμός των ανθρώπων στη λίστα ήταν 30. Αυτή τη χρονιά, ο αριθμός είναι ήδη 75»
Ακόμα η ιστοσελίδα deathlist.net  στη αρχή κάθε χρονιάς δημιουργεί μία λίστα με τους 50 διάσημους που θεωρεί ότι θα φύγουν από τη ζωή μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Σύμφωνα με το BBC, στα 6 από τα 10 περασμένα χρόνια, οι προβλέψεις έπεφταν μέσα μόλις για δύο ή έναν ανθρώπους. Αυτή τη χρονιά όμως, το deathlist.net έχει επιβεβαιωθεί για 5 ονόματα.
Το ερώτημα, λοιπόν που προκύπτει είναι «Γιατί;»
«Υπάρχουν κάποιοι λόγοι για αυτό», λέει ο Νικ Σέρπελ.
«Οι άνθρωποι που ξεκίνησαν να γίνονται διάσημοι στα '60s μπαίνουν τώρα στα 70 τους και ξεκινούν να πεθαίνουν», λέει. «Υπάρχουν επίσης πολύ περισσότεροι διάσημοι σε σχέση με πριν. Στη γενιά του πατέρα μου ή του παππού μου, οι μόνοι διάσημοι άνθρωποι στην πραγματικότητα ήταν από το σινεμά -δεν υπήρχε τηλεόραση. Μετά, αν κάποιος δεν ήταν στην τηλεόραση, δεν ήταν διάσημος», εξηγεί.
Ο παράγοντας baby-boom
Πολλοί από αυτούς που πεθαίνουν σήμερα ανήκουν στη γενιά του baby-boom. Γεννήθηκαν δηλαδή μεταξύ του 1946 και του 1964, μία περίοδο που καταγράφηκε μία μεγάλη αύξηση πληθυσμού. Στην Αμερική για παράδειγμα, το 2014, 76 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή του 23% του πληθυσμού ανήκε στη γενιά αυτή, με την ίδια κατάσταση να ισχύει πάνω-κάτω και σε άλλες χώρες.
«Με περισσότερα μωρά να γεννιούνται στη γενιά του baby-boom, αυτό σήμαινε ότι περισσότεροι θα γινόντουσαν τελικά διάσημοι. Σήμερα αυτοί οι διάσημοι που έχουν ηλικία από 70 έως 52, πεθαίνουν», σχολιάζει το BBC τονίζοντας ότι και ο Ντέιβιντ Μπάουι (69) και ο Άλαν Ρικμαν (69) και ο Prince (57) ανήκαν σε αυτή τη γενιά.
Θα συνεχιστεί αυτό;
Τα άσχημα νέα είναι πως πιθανώς θα συνεχιστεί. «Για τα επόμενα 10 χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι θα μπαίνουν στα 80 τους και θα συνεχιστεί σε αυτό το επίπεδο», σχολιάζει ο Σέρπελ. «Και αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τους θανάτους έκπληξη, όταν πεθαίνουν άνθρωποι που δεν πρέπει», συνεχίζει.
Όπως ενημερώνει το BBC, αυτή τη χρονιά ο Σέρπελ πήρε άδεια για να διαρκέσει μία ολόκληρη ώρα -διαρκούσε 30 λεπτά- ο συνδυασμός των νεκρολογιών που παρουσιάζει για το BBC News στο τέλος κάθε χρονιάς
ΠΗΓΗ: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου